De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

schoonmaakactie 2SINT NICOLAASGA – Reinier van der Werf (9) uit Sint Nicolaasga maakt zich zorgen over de natuur. Samen met zijn vrienden Sven en Thijs Zuchowski (beiden 9) ruimt hij daarom regelmatig zwerfafval op. Op World Cleanup Day zetten zij zich afgelopen zaterdag als de ‘Afvaljagers’ samen de schouders eronder.

Tijdens de World Cleanup Day is de opbrengst via de Litterati-app bijgehouden. De gebruikers van de Amerikaanse app leggen wereldwijd alle gevonden items met foto’s vast. Daarmee wordt precies in kaart gebracht welke soorten plastic het meest rondzwerven. De fabrikanten van de gevonden restanten krijgen de cijfers ook te zien. Met die gegevens worden de verpakkingen aangepast.

De afvaljagers hebben in Sint Nicolaasga 1582 items afval vastgelegd met de Litterati-app. Afke van der Werf schat dat ze in totaal een kleine 2.000 items hebben opgeruimd. Het grootste bestond uit sigarettenpeuken en -filters. Wethouder mevrouw Irona Groeneveld kwam de Sint Nykster ’s ochtends helpen en bracht taart mee. ,,Dat was super leuk!” In Nederland zijn zaterdag in totaal 127.211 items afval in de Litterati-app vastgelegd.

Lees het hele verhaal in De Zakenman van vrijdag 25 september.

(Foto's: De Zakenman)

schoonmaakactie 3

schoonmaakactie 4

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?