De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

woningpeiling pbSINT NICOLAASGA – Plaatselijk Belang Sint Nicolaasga schat dat de komende jaren tachtig nieuwe woningen nodig zijn om het dorp leefbaar te houden. Dat blijkt uit de woningbehoeftepeiling welke is gehouden in en rond Sint Nyk. Aan de enquête van Plaatselijk Belang (PB) Sint Nyk deden 343 mensen mee.

Als de plannen doorgaan, dan komt in Sint Nicolaasga veel ruimte voor woningen vrij. Met het verhuizen van de sportvelden, scholen en de sporthal is er ruimte voor woningbouw.

(Foto: Wethouder Jos Boerland (links) ontvangt de peiling van Albert Meijer van Plaatselijk Belang Sint Nyk)

20 gegadigden
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren die in het dorp willen blijven wonen, niet veel geluk hebben. Johannes Wierstra van PB Sint Nyk: ,, As der no in wenning te keap komt, dan binne der tweintich gegadigden. It hûs wurdt yn rekordtiid ferkocht. It ferlet oan wenningen is der dus wis.” Ook zijn er veel mensen die in Sint Nyk geen plek kunnen vinden. Zij wijken naar andere dorpen zoals Idskenhuizen, Langweer en Joure uit. ,,Dat sjochts in soad: minsken dy’t wol hjir wenje wolle, mar gjin plak fine kinne.”

Senioren
Het meest opvallend is de grote vraag naar seniorenwoningen. De ouderen wonen nu vaak in een twee-ondereen-kapwoning of een vrijstaand huis en willen graag kleiner gaan wonen. ,,Op dit stuit hawwe wy dy wennings net”, zegt Albert Meijer van PB Sint Nyk, ,,Blykbar ha wy bêst in soad âlderein yn it doarp wenjen, dy’t nei in lytsere wenning siket. Nijbou kin ek hjir de trochstreaming op gong bringe.” 07102020 renado velden 3

Koop of huur
Een derde van de deelnemers heeft plannen om binnen nu en twee jaar te verhuizen. De vraag naar koopwoningen (260) is groter dan naar huurwoningen (40). De vraag naar vrijstaande en twee-onder-een-kapwoning in de prijsklasse tot driehonderdduizend euro is het grootst. In de huursector is veel vraag naar appartementen en seniorenwoningen. Sint Nyksters zijn bereid om hier tussen de 500 tot 750 euro per maand voor te betalen. De vraag naar huurwoningen is aanmerkelijk hoger dan het aanbod. De overige woningen in de huursector zijn volgens deze enquête voldoende aanwezig in Sint Nyk.

Kavels
Op korte termijn is er behoefte, wat koopwoningen betreft, behoefte aan appartementen, seniorenwoningen, twee onder 1-kap woningen en vrijstaande woningen. Uit de enquête blijkt dat 38 mensen op zoek naar een kavel zijn. Deze zijn op dit moment niet beschikbaar. De grote vraag naar bouwkavels verbaast Meijer niet. ,,Der binne in soad handige minsken hjir dy’t sels de wenning bouwe wolle.”

Villa of rijtjeswoning
In het Masterplan Sint Nyk zijn geen berekeningen gemaakt op het gebied van woningbehoefte. Hoe de vrijgekomen ruimte precies wordt ingedeeld, hangt van veel factoren af. Op het voetbalveld is plek voor één villa, vijf grote woningen of een complex van dertig rijtjeswoningen.

Toekomst
Wanneer de plannen gerealiseerd kunnen worden, hangt ook samen met de plannen voor de sportvelden. Hoe sneller hier een antwoord op is, hoe eerder de bouw van nieuwe woningen kan beginnen. Wierstra: ,,Wy hoopje dat de alle partijen fluch mei in eksakte lokaasje komme, sadat de foatbalferienings hjir ynfolling oan jaan kinne.”

senioren woningen kopieGemeente
Gemeente De Fryske Marren is eigenaar van de schoolgebouwen en de voetbalvelden. Alleen die kan straks de grond als bouwgrond verkopen. Plaatselijk Belang verwacht dat, zodra de toekomst van de voetbalvelden duidelijk zijn, de schep gauw de grond in kan.

(Foto's: De Zakenman) 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?