De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

12022950 ZonnepanelenLANGWEER – Een eiland ten noorden van Langweer wordt mogelijk een ‘energiepolder’. De zeventig hectare op de Hoitepolder is nu grotendeels grasland. Dit moet nu plaatsmaken voor natuurinclusieve landbouw en zonnepanelen.

De Protestantse Gemeente Langweer is samen met een agrarisch bedrijf de initiatiefnemer en eigenaar van de polder. Een heel klein hoekje is in eigendom van De Fryske Marren. De partijen hopen met de herinrichting op minder CO2-uitstoot en de terugkeer van weidevogels in het gebied. Het college van gemeente De Fryske Marren is enthousiast over het initiatief en ziet het als een interessant experiment om in de praktijk na te gaan of verschillende doelen in één gebied kunnen worden gecombineerd.

Door het beperken van de CO2-uitstoot in het veengebied kunnen er CO2 certificaten verkocht worden via de Valuta voor Veen methodiek. Wethouder Frans Veltman: ,,De opbrengsten van die opwek zijn een belangrijke compensatie voor de verminderde inkomsten door de pachter. Samen met de opbrengsten uit de energieopwekking rekent men op deze wijze op een rendabele bedrijfsvoering.”

De energiepolder ligt in een landschappelijk kwetsbaar gebied. Een deel van de polder wordt vrijgemaakt voor kleine zonnevelden. Wethouder Roel de Jong: ,,Dit plan vraagt om zorgvuldige inpassing in het open landschap. Welk effect bijvoorbeeld de zonnevelden op de weidevogel gaat hebben is ook nog niet bekend."

Het college heeft in reactie op het principeverzoek aangegeven een 'positieve grondhouding' te hebben. De initiatiefnemers, de eigenaren van de grond, zullen de plannen verder uitwerken in samenwerking met inwoners en overheden. De gemeenteraad van De Fryske Marren moet het plan verderop in het proces nog goedkeuren via een bestemmingsplanwijziging.

(Foto: Noordoost.nl)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?