De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

zonneparkSINT NICOLAASGA - Sint Nicolaasga krijgt een zonnepark dat zo’n 16.000 panelen moet gaan tellen. Het zonnepark is een initiatief van Solarfields, maar moet voor een groot deel eigendom van het dorp zelf worden. Het streven is om voor de helft eigenaar te worden.

Om alles in goede banen te leiden, is een werkgroep samengesteld. Jan Veenstra, Jacob Haverkamp, Rein de Wolff en Dylan de Jong vertegenwoordigen Plaatselijk Belang Sint Nyk en Ondernemersvereniging Sint Nyk (OVS). Ook Plaatselijk Belang Doniaga heeft inspraak.

Behoefte aan elektriciteit
De behoefte aan elektriciteit groeit. De werkgroep ziet het zonnepark daarom als een kans voor Sint Nyk en de omgeving. Jan Veenstra: ,,Dit soart dingen kinst net mear tsjinhâlden. It is duorsemens dat de klok slaat. Dan kinne wy better foaryn de trein stappe en mei stjoere, dan efteroan sukkelje.” Solarfields bouwt het zonnepark. Door verandering van de regelgeving is het bedrijf verplicht om de lokale mienskip bij de plannen te betrekken. De zogenaamde participatieplicht zorgt er in de toekomst voor dat Sint Nyk en de omgeving een deel van de winst terugziet. Hiervoor wordt een omgevingsfonds opgericht. Hieruit zouden bijvoorbeeld deelauto’s kunnen worden gekocht of activiteiten worden georganiseerd. De ideeën zijn legio zoals het terugleveren van stroom aan de sportverenigingen. Veenstra: ,,Hoe moai soe it wêze dat sportferienings selstannich binne? Dat skeelt harren behoarlik wat jild.”

16.000 panelen
Het park wordt op landbouwgrond van een lokale boer gebouwd. De boer verpacht het land voor dertig jaar. Achteraf worden de zonnepanelen weer opgeruimd, vrijwel volledig gerecycled en wordt het land weer in oude staat teruggebracht.. Het zonnepark beslaat zeven hectare en is goed voor ongeveer 16.000 panelen. Voor panelen wordt speciaal een zware kabel van Sint Nyk naar Spannenburg aangelegd. Het zonnepark benut zeventig procent van de capaciteit van de kabel en dat biedt mogelijkheden. De overige dertig procent wordt aan lokale bedrijven beschikbaar gesteld. Zij kunnen daardoor een kleine 5.000 zonnepanelen op hun dak plaatsen. Jacob Haverkamp: ,,Dat is in hiele grutte kans foar de omjouwing.” 

Geen schittering
Volgens de werkgroepleden zijn er een paar bezwaren binnengekomen. Haverkamp: ,,De gelûden út it doarp binne dat it sûnde is om lânbougrûn op te offerjen foar sinnefjilden, om't der noch sa folle daken binne. Mar dat giet net om't der gjin kapasiteit op it net is.” Een aantal omwonenden maken zich zorgen over het zicht op het park. Jan Veenstra legt uit dat de panelen niet hoger dan 1,95 meter boven de grond worden geplaatst en de gebruikte grond blijft schoon. Onder de panelen wordt kruidenrijk grasland aangelegd. Het park is vanaf de Tsjûkemarwei niet te zien. De nieuwste type panelen laten in bepaalde mate door en schitteren ook niet meer. Een coating voorkomt de weerspiegeling. ,,It liket earder op in mar”, zegt Veenstra. Het park wordt zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken met bomen en een groenwal. De coöperatie wordt opgezet door Plaatselijk Belang en OVS en is bedoeld om de winst terug te laten vloeien naar het dorp. Sint Nyk participeert voor vijftig procent. Dat aandeel zorgt dat het dorp zelf de helft van de certificaten in handen heeft. Mensen kunnen certificaten kopen met een geschat rendement van drie tot vier procent. Veenstra: ,,It jild op de bank is neat mear wurdich. Dan kinst better dit dwaan.”zonnepark 2

Lokaal
De werkgroep bedingt dat Solarfields voor het onderhoud lokale krachten inhuurt. De werkgelegenheid moet vanuit het dorp komen zoals de montage van het hekwerk, schoonmaken, technische werkzaamheden, beveiliging en groenonderhoud. Veenstra: ,,Dat is in essensjeel ûnderdiel foar ús. Sint Nyk moat op alle flakken profiteare.” Voor bedrijven op het industrieterrein is het een voordeel dat ze aan kunnen tonen dat de gebruikte energie lokaal is opgewekt. Haverkamp: ,,Dat realiseare noch in hiel soad minsken net, mar dat wurdt hieltiten wichtiger.” Het liefst zien Plaatselijk Belang en de OVS dat de energie wordt opgeslagen. Dat biedt mogelijkheden om bijvoorbeeld elektrische deelauto’s aan te bieden. Garage Theo de Winter is bereid om hierin mee te denken.

Investering
De investering wordt op een paar miljoen euro geschat. De kosten worden evenredig verdeeld tussen Solarfields en de energiecoöperatie. Haverkamp: ,,Wy binne no dwaande mei de juridyske kant fan it ferhaal. De eksakte ynfolling fan it park witte wy noch net. De krekte oantallen sinnepanielen is ek noch ûnbekend. Dat hinget fan de opstelling ôf.”

Samenwerking
Rein de Wolff benadrukt dat Solarfields ‘niet de lachende derde is’. ,,Dat park komt der, of wy der ús der oan konformeare of net. Wy besykje der no it maksimale foar Sint Nyk út te heljen. Op alle fronten. Us stim is gelyk oan die fan Solarfields. Se kinne net mear om ús hinne. At wy neat dogge, betelje wy as doarp mei belesting altyd oan it park mei. Yn dizze konstruksje krije Sint Nyk en Doniaga der wat foar werom.” Solarfields licht toe dat het initiatief voor het zonnepark door Solarfields is genomen. Het bedrijf heeft de samenwerking met de werkgroep gezocht. 'Zonder de werkgroep is het niet zeker dat het zonnepark er komt. Ook niet is uitgesloten dat het park er alsnog komt. Wel ligt er dan een grotere uitdaging om draagvlak te realiseren. Lokaal draagvlak is essentieel voor de ontwikkeling van een zonnepark. Vanuit een gelijkwaardige samenwerking realiseert Solarfields met deze afvaardiging van de lokale mienskip een zonnepark.'

Gemeenteraad
De plannen worden in oktober of november in de gemeenteraad van De Fryske Marren behandeld. De werkgroep wil volgend jaar verder gaan, zodat het plan voor subsidies in aanmerking komt. De bouw ervan staat voor 2023 gepland.

Reacties
Plaatselijk Belang Sint Nyk en Ondernemersvereniging Sint Nicolaasga horen graag van ondernemers en inwoners wat zij van de plannen vinden. De werkgroep doet daarom een handreiking naar de omgeving om actief deel te nemen in de participatie. Reacties op dit artikel kunnen naar .

 

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?