De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

ulesprong 3SINT NICOLAASGA – Plaatselijk Belang Sint Nyk wil de overlast op De Ulesprong aan de Tsjûkemar aanpakken. Bezoekers van het dagrecreatieterrein blijven weg omdat op en rond de parkeerplaats met name mannen elkaar ontmoeten en voor overlast zorgen.

Gemeente De Fryske Marren, politie en de beheerder van het terrein hebben vorig jaar stappen gezet om de overlast tegen te gaan. De bosschages zijn laag, er staat een lamp en de politie controleert regelmatig. Burgemeester Fred Veenstra: ,,Op die manier hoop je dat je de overlast tot een minimum kunt beperken. Gelet op het aantal klachten dat bij ons binnen is gekomen, één, hebben wij het idee dat de maatregelen tot nu toe redelijk succesvol zijn.”

(Foto: bij het gebouwtje wordt veel afval gevonden)

Op De Ulesprong is vorig jaar voor 10.000 euro aan schade veroorzaakt. Hekken zijn vernield en borden zijn gestolen. De uitbater heeft toen op eigen initiatief een camera gehuurd. Burgemeester Veenstra: ,,Het is mooi dat hij dit initiatief nam voor zijn eigen veiligheid, maar het terrein is van de gemeente. Wij hebben daarom het huurcontract overgenomen. Wij hebben een deel aan hem terugbetaald. De Ulesprong krijgt binnenkort vaste camera’s die de mobiele camera moeten vervangen. Op welke termijn dat is, durf ik niet te zeggen.”

De wijkagent had liever gezien dat de vaste camera’s al waren geïnstalleerd. ,,Meer snelheid vanuit de gemeente zou fijn zijn”, zegt Dick Koffeman, ,,We zouden ook met de handhaving van de gemeente op kunnen trekken. Als je nu doorpakt, voorkom je straks een boel herstelwerk.”

Nu het zomerseizoen voorbij is, wordt de plek weer aantrekkelijk als mannenontmoetingsplaats. De politie heeft dit najaar al een aantal boetes uitgedeeld. Het terrein is na 20.00 uur ’s avonds verboden gebied. ,,We hebben vorig jaar bordjes ‘Verboden Toegang’ opgehangen en die zijn meerdere malen gestolen”, zegt wijkagent Koffeman. ,,Dit jaar zijn ze goed en stevig bevestigd en kunnen we handhaven, want je mag daar gewoon niet komen. Met een verbodsbordje kunnen wij makkelijker handhaven, omdat je mensen op de regels kunt wijzen. Je ziet dat de mannen dan andere parkeerplaatsen zoals de Lanen en de Wielen op de A6 bezoeken. Dat kun je niet voorkomen, maar daar heb je meer overzicht.”ulesprong 2

Wijkagent Koffeman is strijdbaar. ,,Ik mag nu niet loslaten, dan verloedert het terrein weer. Nu is de kans om door te pakken. Als de bosjes open en laag blijven, houd je het netjes. Helemaal voorkomen kun je het niet, maar ik wil zo min mogelijk viespeukerij. Het is dan ook belangrijk dat wanneer men overlast constateert, zij dit melden bij gemeente en politie. Dan kunnen wij actie ondernemen."

Bij gemeente De Fryske Marren zijn geen signalen dat er dit jaar veel overlast is geweest. ,,Volgens de wijkbeheerder is er voldoende op het terrein gesnoeid. Het is op ons terrein niet nodig om nog meer de zaag erin te zetten”, zegt burgemeester Veenstra, ,,We houden daarnaast contact met Staatsbosbeheer over haar deel van het terrein. Bij wijkbeheer zijn ook geen signalen dat er veel wordt vernield. Onze boa’s bezoeken op dit moment De Ulesprong niet veel, omdat er nauwelijks klachten zijn. Het is een taak van de politie. Ik ben wel benieuwd naar waar de klachten vandaan komen en hoe groot het probleem is.”

(Foto: archief De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?