De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

11011651 papiercontainerSINT NICOLAASGA – De meeste inwoners van De Fryske Marren willen of kunnen het afval niet beter scheiden. Dat blijkt uit de enquête die de gemeente onder 608 inwoners heeft gehouden. Aan het onderzoek deden dertig Sint Nyksters mee.

Om afvalscheiding bij inwoners te stimuleren wil De Fryske Marren containers minder vaak ophalen. Ruim drie vijfde van de inwoners (61 procent) geeft aan zijn aanval (zeker of waarschijnlijk) niet beter te gaan scheiden. Deelnemers van de enquête geven aan dat minder vaak legen stank veroorzaakt. Een ander vindt dat ‘de gemeente ook afvalscheiding beter moet faciliteren’. Twintig procent van de inwoners gaat wel het afval beter scheiden.

Luiers en apparaten
Van de inwoners met een kind dat luiers gebruikt (10 procent), maakt niemand van wasbare luiers gebruik. De meerderheid (70 procent) gebruikt liever geen wasbare luiers. Bijna één op de vijf inwoners gebruikt nog geen wasbare luiers, maar zou dit wel willen proberen. De meeste ondervraagden (71 procent) zeggen de kleine elektrische apparaten netjes naar een inleverpunt op een milieuterrein te brengen. Een klein gedeelte (8 procent) gooit de apparaten meestal in de grijze container.

Per kilo
Driekwart van de inwoners (74 procent) betaalt bij voorkeur een vast bedrag voor de grootte van de
restafvalcontainer in plaats van per kilo. Het bezwaar is het risico dat anderen hun afval in jouw container gooien bij betalen naar gebruik en is er een grote kans op illegale dumping.

Milieuterrein
Inwoners kunnen sinds januari 2020 alle huishoudelijke spullen en grof huisvuil (zoals meubilair) gratis naar de milieuterreinen brengen. Bijna twee derde (64 procent) van de inwoners denkt meer materialen naar het milieuterrein te brengen. Een derde van de ondervraagden wil dat de milieustraat op zaterdagmiddag langer openblijft.

Aan het onderzoek deden vooral 65-plussers mee (46 procent). Eén procent van de deelnemers is tussen de 16 en 29 jaar oud. Het onderzoek is uitgevoerd door Duo Market Research.

Lees ook: Grijze bak minder vaak geleegd

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?