De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

wandelen 2SINT NICOLAASGA – De culinaire wandeltocht is weer begonnen. Sportieve levensgenieters kunnen op 12 en 19 december lopen en van culinaire hoogstandjes genieten. De aftrap was zondag 28 november.

Hotel De Oorsprong was vorige keer het eindpunt. Nu starten de lopers bij de horecagelegenheid in Sint Nicolaasga. ,,Wij serveren het voorgerecht”, zegt uitbater Vanessa Schlösser. Wat de gasten voorgeschoteld krijgen, houdt Schlösser nog geheim. Wel belooft de uitbater van De Oorsprong ‘winterse kost’. ,,De porties zijn wat groter en zwaarder dan afgelopen voorjaar. De route is ook iets langer, dus het gaat er vast wel in!”

Ruim tien kilometer

De wandelaars leggen een route van ruim tien kilometer af. De wandeling is een halve kilometer langer dan bij voorgaande edities. Voor het eerst is ook het pontje tussen Joure en Boornzwaag aan de wandeling toegevoegd. ,,Dat kan nu. Normaal gesproken vaart het pontje niet. De dienstregeling is veranderd en nu is de mogelijkheid om de overtocht toe te voegen.” Bij dieetwensen zoals glutenvrij of vegetarisch staat een ander gerecht klaar, mits dit bij de reservering door wordt gegeven. ,,Onze koks kunnen zo iets lekkers maken. Ook veganisten kunnen tijdens de wandeling heerlijk smullen.”

Sfeerwandelen

De sfeer van de culinaire wandeltocht is volgens Vanessa Schlösser superleuk. ,,Iedereen heeft goede zin. De wandelaars zijn ook ontspannen. Je weet dat het eten en drinken is geregeld, je kan ergens naar het toilet en de omgeving is voor de meesten wel bekend.” De deelnemers zijn divers. Gezinnen met kinderen lopen mee, maar ook ‘mensen met een rugzak die wandelen bijna als beroep hebben’.  ,,Je ziet moeders met dochters, grote groepen en vrienden die samen lopen.”

Gegarandeerde doorgang

De culinaire wandeltocht gaat sowieso door. De organisatie heeft met alle coronamaatregelen rekening gehouden. De deelnemers vertrekken op verschillende tijdstippen. Bij de restaurants zitten de wandelaars op afstand van elkaar. ,,Mocht het nodig zijn, dan kunnen we er letterlijk een wandeltocht van maken en hebben we de afhaalmogelijkheid. Je moet nu eenmaal met alle scenario’s rekening houden. Misschien wordt een extra glühwein gedronken om de warmte erin te houden.”

Praktische informatie

De starttijden van de wandeltochten zijn 11:00, 12:00 en 13:00 uur. Deelname kost 35 euro per persoon. De route start bij Hotel en Restaurant de Oorsprong in Sint Nicolaasga. Dit evenement wordt volledig via de coronamaatregelen georganiseerd. De organisatie is daarom verplicht bij het eerste restaurant de QR-code te scannen. Een coronatest of -vaccinatiebewijs is verplicht. Kaarten zijn te bestellen via www.deblaauwpleats.nl/kuierwandeltocht

 

Dculinair Helder 1e coronamaatregelen hebben geen invloed op de eerste dag gehad. Wel is de starttijd met een uur vervroegd. ,,Het zou zonde zijn als je het dessert zou missen”, zegt Vanessa Schlösser van De Oorsprong. Daarnaast wordt aan groepen gevraagd om zich op te splitsen. ,,Je kunt nu helaas niet met zes personen tegelijk gaan wandelen. We hopen dat de mensen daar goed op reageren.”

 

 

(foto's de Zakenman)

 

 

 

 

 

culinair anders

 

 wandelen oorsp 2

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?