De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

4 april 100 jarige 1SINT NICOLAASGA - Het jaar 2021 zit er bijna weer op. Het was opnieuw een jaar in een coronacrisis. Maar er gebeurden ook genoeg leuke dingen. Ga terug in de tijd met het tweede deel van het jaaroverzicht 2021.

(Foto) Margje Bles-Snijder vierde 3 april in het bijzijn de kinderen die een draaimolen hadden georganiseerd haar honderdste verjaardag.

April

De buitenterrassen mogen vanaf woensdag 28 april weer open. De heropening is aan strikte voorwaarden gebonden. De terrassen buiten mogen van 12.00 uur tot 18.00 uur open met een maximaal aantal gasten van 50 personen. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan.

De inwoners van Langweer kunnen een ontheffing van het parkeerzone krijgen. Dit moet het parkeerprobleem voor bewoners oplossen.4-april-vogelpagina-.jpg

Camping en restaurant De Blaauwpleats in Sint Nicolaasga zijn verkocht aan de eigenaren van vakantiepark Duinrell. Jonkheer Frans van Eysinga doet zijn recreatiecomplex van de hand om zich te richten op de ontwikkeling van zijn bungalowpark.

(Foto) In De Zakenman van 24 april stond een Vogelspecial. Honderden inzendingen kwamen terug met heel veel leuke reacties op het initiatief.

De lintjesregen is in 2021 aan onze dorpen voorbij gegaan.

Zorginstelling Maeykehiem in Sint Nicolaasga wordt door lokale partijen verbouwd. Nu de stichting weer een tijdje heeft kunnen sparen, krijgt het vastgoed een opfrisbeurt.

Poes Spotify heeft een schot met een luchtbuks niet overleefd. De tweejarige poes van Alice Kooiman uit Sint Nicolaasga is door de kogel geraakt. De dader is onbekend.

De kavels op industrieterrein Slotmolen in Sint Nicolaasga zijn bijna uitverkocht. Van de 7,5 hectare zijn inmiddels zeventien kavels vergeven, negen in optie en nog drie vrij.  

Mei

Sportverenigingen mogen een tijdelijk terras inrichten of het bestaande terras vergroten. Gemeente De Fryske Marren loopt daarmee op de openstelling van de terrassen van de sportkantines vooruit.

De harde wind en regen zijn de reden dat de Nederlandse vlag op donderdag 4 mei 2021 niet op de toren van de rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga kon wapperen. De vlaggenisten hebben ‘s middags wel een poging ondernomen om de vlag halfstok te krijgen, maar het risico op malheur was te groot.rups

(Foto) De gemeente begint met een proef ter bestrijding van de eikenprocessierups. In de nacht zijn aaltjes in de bomen gesproeid die zich tegoed doen aan de eitjes van de rups.

Op een binnenvaartschip is dit weekend bij Spannenburg een hennepkwekerij ontmanteld. Het schip had ruim duizend hennepplanten aan boord.

Ids Schaap (36) uit Sint Nicolaasga handelt in biogas. De eigenaar van het bedrijf Agradu in Sint Nyk bedient klanten als Shell, Essent en Total. Samen met 22 medewerkers produceert Schaap jaarlijks 15 miljoen kuub groene energie. ,,Hjir sit it klopjend hert fan fiif grutte Nederlânske biosgasynstallaasjes.”

Een bestuurder van een bootauto is op de A6 bij Sint Nicolaasga aangehouden. De man viel op door het bijzondere voertuig. De auto was aan de bovenkant tot boot omgebouwd.

Gemeente De Fryske Marren scheldt de huur voor amateursportorganisaties kwijt. Over de periode 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2020 hoeven zij geen huur te betalen.

De senioren van Voetbalvereniging Idskenhuizen (VVI) mogen weer voetballen. Na ruim een jaar stil te hebben gestaan, zijn er vijf zaterdagen elke middag een voetbalactiviteit.

De tienkamp in het Oosterenrijkse Götzis van Rody de Wolff is na vier onderdelen gestaakt. De Sint Nykster kampt met een blessure aan de achillespezen.

Juni

Een 76-jarige man uit de gemeente Oldambt is dinsdagavond bij een noodlottig ongeval om het leven gekomen. De man is in het water aan de Pontdyk in Langweer verdronken. Hoe het ongeval plaats heeft kunnen vinden, is onbekend.

Het eiland ten noorden van Langweer wordt mogelijk een ‘energiepolder’. De zeventig hectare op de Hoitepolder is nu grotendeels grasland. Dit moet nu plaatsmaken voor natuur inclusieve landbouw en zonnepanelen.

Marissa Visser (24) uit Langweer staat in de jubileumeditie van de Boerinnenkalender. Visser stond in 2019 model voor de kalender.

Menno en Arjanne Dijkstra van Kaasboer Siebren hebben zij drie medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk.default

Vanaf 2022 worden seizoenplaatsen op Camping Blaauw uitsluitend nog verhuurd op de beschikbare plaatsen. Alle jaarplaatsen verdwijnen en zullen per einde seizoen 2024 niet meer beschikbaar zijn. Veel trouwe campinggasten zijn verbijsterd dat hun jaarplaats wordt opgeheven.

(Foto) Voetbalvereniging Idskenhuizen (VVI) bestaat 75 jaar. Dorpsblad De Zakenman viert het feestje mee. De 15 juni editie van de papieren krant is helemaal aan het jubileum gewijd.

Op het schiereilandje bij de jachthaven van Idskenhuizen krijgt niet vijf recreatiewoningen. Het college van B & W beslist dat de plannen in strijd met het bestemmingsplan zijn.

Het plan voor aanpassing van de driesprong Huisterheide-Langwarderdyk is vertraagd omdat er te weinig geld beschikbaar is. Het huidige budget van 200.000 euro is ontoereikend. Plaatselijk Belang Sint Nicolaasga heeft de gemeenteraad gevraagd om de bezuiniging op kruispunt Huisterheide te schrappen. Voor de aanpak van het kruispunt was oorspronkelijk 400.000 euro beschikbaar.

De vervanging van de isolatie van het dak van sporthal Doniahal kostte 39.784 euro. Gemeente De Fryske Marren heeft het gebouw verduurzaamd.

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?