De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

WhatsApp Image 2021 12 24 at 15.36.20SINT NICOLAASGA – De beslissing om kinderhartchirurgie te concentreren in Rotterdam en Utrecht valt Erna Bouwhuis-Booy uit Sint Nicolaasga rauw op haar dak. De IC-verpleegkundige werkt op de kinder-intensive care in Groningen: ,,Wij hebben het grootste gebied van alle UMC’s. Waarom moet het juist hier weg?”

In Nederland vinden elk jaar 180 kinderhartoperaties plaats. Deze gebeuren teveel verspreid en zijn daarmee een grote kostenpost, vindt minister Hugo de Jonge. De Universitaire ziekenhuizen kregen daarom de opdracht om een oplossing te zoeken. ,,We waren nog met elkaar in gesprek. Samen met Rotterdam en Amsterdam/Leiden is een plan gemaakt”, zegt Erna Bouwhuis-Booy, ,,Totdat we deze week in de media hoorden dat de kinderhartchirurgie Groningen weg moet. We hadden nooit verwacht dat de zorg uit het Noorden weg zou gaan.”

Hartchirurg nodig
Erna Bouwhuis-Booy is ruim vier jaar ic-verpleegkundige op de afdeling. Naast kinderen met hartproblemen, verpleegt ze ook kinderen met trauma’s na bijvoorbeeld een ongeval of kinderen met hersenvliesontsteking. Ook is het verplegen van kinderen aan de hart-longmachine een onderdeel. In sommige gevallen is voor het aanleggen daarvan een hartchirurg nodig. ,,Met het vertrek van de kinderhartchirurg is het maar de vraag of we wel in alle gevallen deze machine kunnen gaan gebruiken.”

Tientallen per jaar
In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) worden ieder jaar tientallen kinderen met hartproblemen geholpen. Het gaat om kinderen met bijvoorbeeld een klein gaatje tussen de hartkamers tot een grote operatie om vaten te verleggen. De patiënten verblijven van enkele dagen tot soms weken op de afdeling. De kinderen blijven vaak nog jarenlang als volwassenen onder controle bij het Groningse ziekenhuis.WhatsApp Image 2021 12 24 at 15.36.52

Randstad
Hoofd van de kinder-intensive care van het Groningse UMCG Martin Kneijber, werkgever van Erna Bouwhuis-Booy, begrijpt de aanleiding. ,,Maar wat we niet snappen is dat je zorg die al enorm goed is georganiseerd zomaar weghaalt en alles in de Randstad concentreert”, zegt hij tegen RTV Noord. ,,Het gevolg is dat deze hartpatiënten uit het noorden naar het westen moeten reizen. Het blijft vaak niet bij één operatie. Er komen allerlei vervolgonderzoeken en operaties. Het is een heel traject dat kinderen ingaan en ook op volwassen leeftijd nog."

Petitie
Ook Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam staan op de nominatie. De drie academische ziekenhuizen beraden zich op verdere stappen. Er is een petitie opgestart. Ruim 60 Sint Nyksters hebben de petitie al ondertekend. 

(Foto's: Erna Bouwhuis-Booy)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?

Advertenties