De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

zonnepark Ouwsterhaule 2022 2OUWSTERHAULE – De voormalige vuilstort bij Ouwsterhaule krijgt 30.840 zonnepanelen op 21 hectare land.

Het zonnepark levert maar liefst 20,1 megawatt aan groene stroom op, goed voor ruim 6.500 huishoudens. Het zonnepark in Ouwsterhaule is het eerste in de gemeente waarvan ,,de meeste lichten op groen staan”, meldt wethouder Frans Veltman.

De opgewekte stroom wordt in Oudehaske op het net gebracht. Daar wordt de stroom verkocht aan de energiemaatschappijen. De positie van de panelen is drie jaar lang een discussiepunt geweest. Plaatselijk Belang Ouwster-Trijegeaën wil geen panelen op de hoge vuilstortbult. ,,Het dorp heeft zicht op de hoge vuilstort”, zegt Ursela Lolkema van Plaatselijk Belang Ouwster-Trijegeaën, ,,Leg je daar panelen op, dan heb je een schittering. Daarnaast is het ook lelijk. Je krijgt er een zwarte horizon voor terug. Omdat het een oude vuilstrot is, mag er geen beplanting worden aangelegd.”

Frustratie
Een proefopstelling op de bult heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. Ook gemeente De Fryske Marren kwam toch tot de conclusie dat de bult geen goede locatie voor het zonnepark is. Lolkema noemt de gang van zaken raar en storend. ,,Wij zijn nooit tegen de plannen geweest. We hebben alleen de belangen van het dorp behartigd. Wat frustreert is dat wij steeds met drie professionele partijen te maken gehad, inclusief juridische afdelingen en experts. Wij zijn vijf vrijwilligers die deze grote beslissingen moeten nemen. Ik vind dat wij wat meer steun hadden mogen ontvangen zoals een coach vanuit de gemeente. Dan hadden wij ons alleen op de uitvoering kunnen richten. Zonder onze bevriende jurist was dit voor ons heel lastig geworden.” Gemeente De Fryske Marren zegt dat er wel begeleiding beschikbaar is. ,,Wij kunnen het plaatselijk belang helpen met bijvoorbeeld de participatiewet”, zegt wethouder Veltman. De wethouder beaamt dat de materie ingewikkeld is. ,,Voordat je een zonnepark overneemt, moet je goed in kaart brengen wat de baten en de risico’s zijn.”zonnepark ouwsterhaule 5

Plek had voorang
Ouwsterhaule wint er tot nu toe nog niets bij. ,,Het financiële gebeuren hebben we nog niet uitgezocht, omdat de plek voorrang had. Misschien dat het dorp mede-eigenaar van het park wordt. Dan zou de winst naar het dorp terugvloeien”, zegt Ursela Lolkema van Plaatselijk Belang Ouwster-Trijegeaën. Dat directe omgeving er beter van wordt, is volgens wethouder Frans Veltman ook het uitgangspunt van gemeente De Fryske Marren. ,,We hebben als doel gesteld om het park in lokaal eigendom te brengen”, zegt de wethouder.

Kritisch
Plaatselijk Belang Ouwster-Trijegeaën blijft kritisch op de samenwerking met de overheden. Gemeente De Fryske Marrren wil graag dat het Plaatselijk Belang meedoet in de plannen. ,,We zijn nu aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Maar niemand kan ons dwingen om mee te doen in deze plannen”, zegt Ursela Lolkema, ,,Het gaat hier om een miljoenenproject. Wij zijn maar een klein dorp.” Plaatselijk Belang Ouwster-Trijegeaën heeft tot de opleverdatum de tijd gekregen of ze willen deelnemen. ,,De kans is groot dat wij het overnemen. Doen we het niet, dan gaat het zonnepark naar een belegger of investeerder.”

Klavermengsels
Buro Stad en Land heeft een landschappelijk plan gemaakt. De zonnepanelen komen op steltenplaten op maximale hoogte van 2,5 meter te liggen, omdat in de bodem van de vuilstort niet gegraven mag worden. Het park moet zo ‘groen’ mogelijk worden. Onder de zonnepanelen wordt een mengsel van klavers ingezaaid. De planten moeten de bodem onder de constructie laten wortelen en voor bodemleven zorgen. De randen van het park worden met inheemse bloemen en kruiden ingezaaid. Rondom het park komt een oever met rietkragen, wilgenstruwelen en bloemrijke randen van minimaal vijf meter breed. Hiermee wordt het volledige park uit het zicht van de omgeving onttrokken. Flora en fauna profiteert ook van deze maatregelen volgens GroenLeven. ,,We creëren natuurlijke wateropvang om tekort en overlast van water te voorkomen”, zegt Saskia IJszenga van GroenLeven, ,,Daarnaast creëren we onderdak en doorgangen voor insecten en klein wild.” Het fietspad dat nu over de vuilstort loopt, blijft bestaan. Dat loopt straks tussen de panelen door.

Bouwen
GroenLeven wil in 2023 met de bouw van het zonnepark starten. In hetzelfde jaar worden de panelen in gebruik genomen. Het park blijft dertig jaar staan, in lijn met de het beleid van gemeente De Fryske Marren.

De gemeenteraad neemt in april de beslissing besluit over het zonnepark.

zonnepark Ouwsterhaule 2022 4

 

zonnepark Ouwsterhaule 2022 3

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?

Advertenties