De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Pas gevangen dode muskusrat in hand van muskusrattenvanger van Waterschap Friesland.De muskusrat lijkt in het werkgebied van DeSintNykster.nl vrijwel volledig teruggedrongen. Wetterskip Fryslân heeft vorig jaar in zowel de polders als het boezemwater slechts één rat gevangen. Over de periode 2015 tot en met 2020 waren dat in het gebied rond Sint Nicolaasga, Spannenburg, Langweer, Scharsterbrug en Ouwsterhaule niet meer dan vijftig stuks.

,,De vangstcijfers lopen mooi synchroon met de dalende trend, die we bij de bestrijdingsorganisatie van Wetterskip Fryslân al sinds jaren zien’’, vertelt woordvoerster Anje de Jong. Het waterschap ving in 2015 in de hele provincie nog 2.079 muskusrattenvangsten. Voor de beeldvorming: in 1993 lag het aantal vangsten op 103.792. In 2009 waren dat al driekwart minder, om precies te zijn 24.409 vangsten.

De afgelopen tien jaar is een significante daling ingezet in het totale werkgebied van Wetterskip Fryslân. De samenwerking en een eenduidige aanpak waren daarin de succesfactor, aldus De Jong. Aan de basis van het succesvolle wegvangen van de muskusrat stond Jappie Nagelhout uit Sint Nicolaasga. De oud-teamleider van Wetterskip Fryslân werkte jarenlang als muskusrattenvanger in de regio. Als gevolg van de trek van de muskusratten worden de meeste vangsten momenteel in het oosten en zuiden van Fryslân gedaan.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

December 2019: Muskusrattenvanger Jappie Nagelhout uit Sint Nicolaasga (r) stond aan de basis van het terugdringen van de muskusrat in Friesland. Op de foto bekijkt hij met collega's de 1,16 meter lange visotter, die langs rijksweg A6 bij het Tjeukemeer is doodgereden. De Europese visotter , die ongeveer vijftien kilo weegt en circa vier jaar oud is, gaat naar Staatsbosbeheer. Meerdere visotters rond het Tjeukemeer werden slachtoffer van het verkeer. Landschapsorganisatie It Fryske Gea pleitte daarom voor een afrastering, die de dieren naar faunapassages leiden. Die zijn inmiddels aangelegd.

 

Oktober 2009: De enige vrouwelijke muskusrattenvanger in Friesland, Fenna Reekers uit Langweer, controleert haar vangkooi voordat ze 'm in de winterberging doet. In haar werkgebied rond Akkrum vangt ze in dat jaar geen ratten meer. Dat is wel het geval rond het laagveenmoeras De Deelen. Daar laat ze de vangkooien net zo lang staan totdat de winter invalt. Friesland telde in 2009 zestig vangers. Met dat aantal kan de populatie heel behoorlijk in toom worden gehouden, vertelde Reekers.De enige vrouwelijke muskusrattenvanger in Friesland, Fenna Reekers uit Langweer, controleert haar vangkooi voordat ze 'm in de winterberging doet. In haar werkgebied rond Akkrum vangt ze geen ratten meer. Dat is wel het geval rond het laagveenmoeras De Deelen. Daar laat ze de vangkooien net zo lang staan totdat de winter invalt. Dan gaat ze op zoek naar de ratten en zet ze vallen. De 23-jarige Reekers vangt zelf zo'n vierhonderd ratten per jaar. Friesland telt zestig vangers. Vorig jaar zijn er negen nieuwe mensen bij gegekomen. Met dat aantal kan de populatie heel behoorlijk in toom worden gehouden, vertelt Reekers. Op de foto is ze aan het werk op het land van veehouder Jentsje Greijdanus in Akkrum. De vangkooi zet ze tijdens de winterperiode naast de dampaal bovend de duiker waar ie 's zomers dienst doet.

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?