De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

2020 Sint Nyk van boven 41SINT NICOLAASGA - Het boerenbedrijf aan de Scharleijen in Sint Nicolaasga krijgt geen directe toegangsweg naar de Tsjûkemarwei. De eigenaar wil een eigen weg zodat het zware verkeer niet door de bebouwde kom hoeft te rijden. Buurtbewoners hebben hier overlast van.

Gemeente De Fryske Marren vindt ook dat de huidige situatie ongewenst is, maar een nieuwe ontsluiting voor dit akkerbouw- en rundveebedrijf betekent dat de provinciale weg onveiliger wordt. ‘Gezien deze hoeveelheid en gezien de intensiteit en rijsnelheden op de N927, is er kans op ongevallen en kunnen de gevolgen daarvan ernstig zijn’, geeft provincie Fryslân aan. De aanleg van een rotonde of een uitvoegstrook is te duur.

De gemeente De Fryske Marren en provincie Fryslân vinden opwaardering van de oversteek bij het mestbassin richting de B-weg naast de Tsjûkemarwei een betere optie. Hier ligt al een kavelpad vanaf het bedrijf richting het bassin. In dat geval komt er geen directe uitrit op de Tsjûkemarwei, maar het verkeer steekt eerst de B-weg over. Volgens ruimtelijk beheer is deze weg zomers druk met fietsverkeer, maar verder wordt de weg weinig gebruikt. Het landbouwverkeer rijdt in de zomer minder vaak.

Voor de gemeente is de B-weg opwaarderen een relatief goedkope oplossing. Aan de Tsjûkemarwei zelf hoeven geen aanpassingen hoeven worden gedaan. Op de B-weg komen snelheidsbeperkingen.

De kosten voor de aanpassing zijn volgens provincie Fryslân voor de agrariër. Dat is niet helemaal terecht vindt de ondernemer. Zijn bedrijf zat hier al voor de nieuwe uitbreiding van Sint Nicolaasga. Gemeente De Fryske Marren heeft de nieuwe woonwijk aan de toegangsweg van zijn bedrijf gebouwd. De Fryske Marren geeft toe dat ‘mogelijk bepaalde gevolgen onbelicht zijn gebleven ten tijde van dit project’. De Fryske Marren gaat naar een gezamenlijke oplossing kijken waarbij de kosten worden gedeeld.

(Foto: Noordoost.nl

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?