De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

logo WolwezeInformatieavond Wolwêze groot succes.

Wolwêze is de groep die overzicht geeft van de initiatieven en clubjes binnen de Bloeizone Sint Nicolaasga. Sint Nyk is een mooi voorbeeld van een bloeizone in Friesland. Een dorp waar veel mensen gezond en gelukkig leven en oud worden. Wolwêze zet zich in om nog meer inwoners te motiveren

De stuurgroep Wolwêze organiseerde voor de tweede keer een informatieavond over de activiteiten van het afgelopen anderhalf jaar. Meer dan 30 genodigden waren op 15 februari jongstleden aanwezig bij deze bijeenkomst in het Zalencentrum Sint Nyk.

De ontwikkeling van positieve gezondheid is een essentieel onderdeel van Wolwêze. Een belangrijke vraag daarbij is: waar staan we nu en waar willen we heen? Om te weten waar we staan, is eind vorig jaar een enquête gehouden in samenwerking met het Fries Sociaal Planbureau (FSP). De enquête is door ruim 180 inwoners ingevuld en gaf een goed beeld van de stand van zaken op dit moment, de nulmeting. Het  FSP gaf een heldere toelichting op de uitkomsten van de enquête.

De gezonde wijkaanpak van de gemeente past prima bij Sint Nyk. Doelstelling is om de vergrote gezondheidsverschillen tussen inwoners te verkleinen.

Wat is er gerealiseerd?

  • Iedere 1e woensdag van de maand kun je in Unitas diverse partners spreken. Denk hierbij aan vertegenwoordigers van zorgorganisaties, Dyn Hus, het Sociaal Wijkteam, de wijkagent, de basisscholen enzovoort. Alle woensdagen is er een koffie-inloopochtend in Unitas, gewoon voor een praatje, of om elkaar te zien.
  • Verder organiseerden we in samenwerking met Dyn Hus een opruimdag. Ook zijn er ideeën om een moestuin op te starten en de leefbaarheid in de wijken te bevorderen.
  • De Sociale Kaart. Binnenkort online te bekijken. Hier kun je zien welke activiteiten er zijn in ons dorp. Denk aan particuliere initiatieven, verenigingen, clubjes etc. Met linkjes kun je doorklikken naar de contactgegevens van de betreffende club of vereniging.
  • De beweeggroep is druk met hun activiteiten. Waarbij vooral de laagdrempelige initiatieven in het oog springen. Uit de enquête van het FSP bleek dat er behoefte is aan buiten-fitnessapparatuur. Dit mooie idee wordt verder uitgewerkt door de beweeggroep.

En last but not least: op zaterdag 23 april aanstaande organiseert Wolwêze een gezondheidsmarkt in het Zalencentrum. Hier presenteren de plaatselijke groepen met hun activiteiten zich. Kookworkshops, bewegen, gezonde school en nog veel meer. Ook halen we ideeën op voor de locatie van de buitenfitnessaparatuur en andere initiatieven.

Zet alvast in je agenda: 23 april van 10.00 tot 17.00 uur Gezondheidsmarkt Wolwêze in het Zalencentrum

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?