De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Zalencentrum 1SINT NICOLAASGA – Uitbaters van Het Zalencentrum Sint Nyk Bernadette (61) en Hans (62) Booy stoppen. Zij zoeken nieuwe ondernemers voor het Sint Nykster dorpshuis. ,,Foar jonge ûndernimmers is dit in útlezen kâns”, zegt Bernadette Booy.

Alles wat in een dorp plaatsvindt, hebben Hans en Bernadette Booy voorbij zien komen: rouw- en trouwdiensten, prijsuitreikingen van de brandweersurvival en Sint Nykster Merke, doopfeesten, muziekoptredens, biljarten en uitvoeringen van koor en de toneelvereniging. ,,Wy sitte hiel faak op de eretribune fan alles wat hjir plakfynt. Dat geane wy aanst wol missen.” Maar de leeftijd begint te tellen. Het echtpaar vindt het nu tijd voor een volgende fase in hun leven.

Hans en Bernadette Booy namen 24 jaar geleden het stokje over van Erik en Jolanda Siemonsma. Zij werkte er al, hij was nog zelfstandig stratenmaker, maar kwam als handige techneut en hulp op drukke momenten steeds vaker in Het Zalencentrum. ,,Se fregen ús oft wy it sealesintrum oernimme woene. Wy wiene der doe fuortendaliks klear foar. It wie foar ús gjin sprong yn it djippe en ús op it liif skreaun.” Hans Booy vult aan:,, We zagen vooral mogelijkheden. Het kon alleen maar meer worden.”

Het Zalencentrum Sint Nyk was 24 jaar geleden een heel ander bedrijf. Hans Booy: ,,Dat kun je niet meer met de situatie van nu vergelijken. Het gebouw was veel kleiner en het was toen minder druk. Tegenwoordig hebben we er een fulltimebaan aan.” In 2009 heeft het gebouw een metamorfose ondergaan. Zo zijn de huidige bar en keuken erbij gebouwd.

Mienskip
Altijd heeft Het Zalencentrum Sint Nyk de dorpshuisfunctie weten vast te houden. Bernadette Booy:,, It is in horekapân mei in sosjale funksje. Elkenien hat wol wat mei dit gebou. De bern trede hjir op mei de skoalle, de ferienings komme hjir foar aktiviteiten en gean sa mar troch. De ferieningen komme út harsels hjir. Dat is hiel moai. Minsken moatte harren wolkom fiele. Dy klik moatsto hawwe. Do hast in wikselwerking. Dat makket it gesellich.”

Het echtpaar noemt als voorbeeld de optredens van de Blues Brothers voor Kika. Het duo Guus Bax en Jeroen Hoekstra haalden ruim 32.000 euro op voor Stichting Semmy. ,,Wy fielden dy jûn de bining mei it doarp. Elkenien gie foar it bêste risseltaat. Wy wiene mei in laits en in trien ek ûnderdiel fan de jûn. It doel wie hiel tryst wêrst it foar docht, mar op dy mominten kinst de ienridigens yn it doarp hast letterlik fêstpakke.”

Dorpshuis
De dorpshuisfunctie van het zalencentrum moet blijven bestaan. Bernadette Booy: ,,Asto dêr goed yn bist, dan hast de gunfactor fanút de mienskip. Asto in bytsje ûndernimmersbloed yn dy hast, dan kinst hjir in prachtbedriuw fan meitsje. De ynvestering is net it hiele pân, mar yn wat der bart.”

Zomers veel vrij
Nieuwe uitbaters kunnen zo beginnen, meldt het echtpaar. Bernadette Booy: ,,Als je ondernemer wilt worden, dan is dit een uitgelezen kans.” Hans vult aan:,, Je koopt de inboedel en je kunt van start. Je hebt de vrijheid als ondernemer. Door die dorpshuisfunctie zijn wij juist in het zomerseizoen vaak vrij. Dat vind ik heel prettig. In de zomer is het hier rustig. Het verenigingsleven ligt dan even stil. We gaan dan vaak varen met de sloep of door de week een paar nachtjes weg.”

Stoppen
Hans en Bernadette Booij willen rond 1 april 2023 stoppen. ,,Het is geen harde datum. Mocht de nieuwe uitbater een maand langer de tijd nodig hebben, dan zijn wij flexibel.” De datum van overname vindt in overleg plaats. Voor het echtpaar is de datum wel fijn. ,,Je werkt ergens naartoe.” Het echtpaar gaat na de overdracht eerst ‘lekker op vakantie’. Daarna zien ze wel wat er op hun pad komt. Bernadette zou graag bij een ontbijtservice willen werken. ,,De horeca blijft toch in je bloed zitten, hè? We zullen ons zeker niet gaan vervelen.”

 zalencentrum 2

Stichting het Parochiehuis
Het Zalencentrum Sint Nyk heet eigenlijk het Parochiehuis en is ooit van de kerk geweest. De Stichting het Parochiehuis heeft het gebouw sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw in eigendom gekregen van de kerk. Voorzitter Fulco Stallmann van de stichting benadrukt dat het gebouw zelf niet te koop is. ,,We zoeken nieuwe uitbaters voor het Zalencentrum. Kandidaten nemen het bedrijf van Hans en Bernadette over en pachten het gebouw van de stichting. Het gebouw zelf blijft van de stichting.”

De stichting zoekt pachters die de dorpshuisfunctie van het Zalencentrum kunnen vervullen. ,,Een nachtclub of kantorenpand past niet binnen het doel van de stichting. Dat past niet binnen de sociale functie.” De stichting ziet het liefst een echtpaar dat het bedrijf met een vergelijkbare insteek van Hans en Bernadette willen overnemen. 

(Foto's: De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?