De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

220828 Langweer optocht archief VVVLangweerArchieffoto: Een fraaie draaimolen in de praalwagenoptocht van LangweerDuur bouwmateriaal plaagt de bouwers van praalwagens in Langweer. De tarieven prijzen voor hout en staal, maar ook andere benodigdheden rijzen de pan uit. De Vereniging voor Volksvermaken in Langweer, die de dorpsfeesten van 25 tot en met 28 augustus 2022 organiseert, helpt de bouwers met een financiële bijdrage. Mede door het teruglopende aantal vrijwilligers loopt de laatste jaren ook het aantal deelnemers aan de optocht gestaag terug.

,,We hebben op dit moment zes aanmeldingen binnen, maar op het laatste moment komen er vaak nog wel wat bij’’, vertelt Annewies Visser van de Vereniging voor Volksvermaken, ,,We proberen mensen te motiveren door startgeld te geven, zodat ze een kleine tegemoetkoming in de kosten hebben. En we hebben prijzengeld voor de deelnemers.’’ Op het hoogtepunt waren er zo’n dertig deelnemers, maar ,,dat is wel echt al jaren geleden’’. De laatste jaren waren dit een kleine twintig.

Net als elders kampt de Vereniging voor Volksvermaken in Langweer ook met een tekort aan vrijwilligers. Met extra oproepen op de sociale media hoopt het bestuur voldoende mensen te krijgen. ,,We doen dit omdat het aantal in de loop van de jaren toch wat terugloopt en we hopen zo een optocht te kunnen behouden. De hulp is heel uit een lopend: van programmaboekjes verkopen tot verkeer regelen. Dus wie vrijwilliger wil worden, mag zich bij ons melden.’’

De optocht met praalwagens en groepen is traditiegetrouw op de donderdagochtend en vrijdagavond van het lange feestweekend. Vorig jaar werd de optocht vanwege de coronapandemie afgelast. Met extra maatregelen kon de Langweerder Merke zelf wel doorgaan.

Stormbaan
Op het programma staan weer de traditionele activiteiten als het petsjeballen, de poppenkast voor de jeugd, stoelendans en de stratenquiz. Voor het eerst wordt ook het Langweerder Kampioenschap Stormbaan Rennen gehouden.. Op de donderdagavond is er live muziek in de Buorren en zaterdagavond in Het Wapen van Langweer.

Zeilwedstrijd
Koninklijke Watersportvereniging (KWS) Langweer organiseert tijdens de Merke de 162e jaarlijkse open zeilwedstrijden. Het evenement wordt op zaterdag 27 en zondeag 28 augustus 2022 op de Langweerder Wielen gehouden. Deelname staat open voor alle erkende open eenheidsklassen, Friese jachten, Plat- en Rondbodemjachten. In totaal worden vier wedstrijden gepland: twee op zaterdag en twee op zondag.

Foto: Volksvermaken Langweer

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?