De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Dertig vakantievilla's van minimaal bijna een half miljoen euro zijn in aanbouw aan het Meer van Eysinga in Sint Nicolaasga. De waterpartij is speciaal voor het plan uitgegraven. De eerste villa is nagenoeg klaar en heeft vijf slaapkamers en vijf badkamers. Ze zijn bestemd voor zeven en tien personen. De villa's staan op kavels van 1.500 m2, hebben geen gasaansluiting, wel een warmtepomp en zonnepanelen.Het bestemmingsplan voor de recreatieterreinen van het Meer van Eysinga in Sint Nicolaasga wordt achteraf op een flink aantal punten gerepareerd. Aanvankelijk zouden vijftig woningen worden gebouwd, maar dat zijn er uiteindelijk dertig geworden.

De oorspronkelijke opzet van het plan is anders dan uiteindelijk is gerealiseerd. De nieuwe villa’s zijn bijvoorbeeld deels buiten de oorspronkelijke bouwvlakken vergund. Een van de huizen staat op grond, waar aanvankelijk water zou komen. Ook is de centrale watergang groter geworden dan eerst de bedoeling was. Verder ligt de ontsluitingsweg aan de zuidwestzijde grotendeels op een plek waar eerst water en groen zouden komen. Hetzelfde geldt voor de parkeerplaatsen van een aantal recreatiewoningen

Reparatie is nodig om de afwijkingen planologisch-juridisch te herstellen, stelt het college. De afwijkingen betreffen juist de bestemmingsplanregels die specifiek ter bescherming van bestaande omwonenden zijn opgenomen. Bij de aanleg van het vakantiepark heeft de projectontwikkelaar strijdig met het bestemmingsplan gebouwd.

Omwonenden hebben de gemeente De Fryske Marren eerder al gevraagd de regels binnen het bestemmingsplan te handhaven. Dat verzoek ligt er al sinds oktober 2021. Ondanks een verlopen uitstel van de beslistermijn heeft de gemeente nog steeds geen besluit genomen. Mogelijk probeert de gemeente met het ineens wijzigen van het bestemmingsplan gedurende de handhavingsprocedure de strijdigheden te legaliseren om maar niet te hoeven handhaven, aldus de indieners.

Tegen de wijzigingen in het ontwerpbestemmingsplan kan schriftelijk bezwaar worden aangetekend. Meer informatie op deze link.
Lees ook: Bezwaren recreatievilla's onterecht

Archieffoto: Noordoost.nl

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?