De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

De rode boerenzakdoek is de alternatieve protestvlag voor boeren in de strijd tegen het Nederlandse stikstofbeleid geworden. Aan de achteruitkijkspiegel, portiergrepen, trekkers, vrachtwagens en luxe wagens, overal duikt de rode zakdoek op. Melkveehouder Stefan Mulder deeelde achtduizend zakdoeken uit op het Concert at Sea op de Brouwersdam in Zeeland. Webshops kunnen de vraag nauwelijks aan. De vraag naar de boerenzakdoek, die al sinds mensenheugenis bij de boerenstand hoort, is groot.In de hele gemeente De Fryske Marren is de Nederlandse protestvlag weggehaald. De omgekeerde nationale vlag, die voor boeren het symbool tegen de landelijke stikstofmaatregelen werd, zorgde kritiek van onder andere militairen. Vanwege de landelijke herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog die vandaag, 31 augustus, wordt gehouden, zijn de omgekeerde vlaggen in de openbare ruimte weggehaald.

Het college van burgemeester en wethouder zegt begrip voor de zorgen van de boeren te hebben. ,,We begrijpen waaruit de recente acties zijn ontstaan. Maar we vinden het ook belangrijk dat er op een dag als vandaag ruimte en respect is voor die inwoners, die het einde van de Tweede Wereldoorlog willen herdenken.’’

Vlaggen mochten blijven hangen zo lang de verkeersveiligheid niet in het geding was.De Fryske Marren geeft inwoners de mogelijkheid om een in beslaggenomen vlag terug te krijgen. Hiervoor kunnen inwoners via het contactformulier op www.defryskemarren.nl een afspraak maken.

De eerste nationale herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vond plaats op 31 augustus 1945 in het Olympisch Stadion. Ook in de provincie Fryslân worden op verschillende locaties het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Foto: Noordoost.nl

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?