De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

kvg 75 jaar 1SINT NICOLAASGA - De Katholieke Vrouwen Groep (KVG) in Sint Nicolaasga bestaat 75 jaar. De kleine vijftig leden hebben dinsdag het feestje in het Zalencentrum Sint Nyk gevierd.

In Friesland bestaan nog een handjevol zelfstandige afdelingen van het Katholiek Vrouwengilde. Het landelijke Katholieke Vrouwen Gilde gaf er in 2015 de brui aan, omdat bestuursleden afhaakten. Provinciaal gebeurde hetzelfde. Sint Nyk besloot wel door te gaan en veranderde de Gilde in Groep. ,,De naamsverandering vonden wij als groep beter”, zegt voorzitter Anneke Kuipers. KVG Sint Nyk opereert sindsdien zelfstandig. ,,Wy ha gjin kader mear en bepale alles sels”, zegt penningmeester Hillie Steneker.

De bestuursleden hebben een hechte band met de KVG. Hillie Steneker is al 45 jaar lid, Anneke Kuipers drie jaar korter. ,,De mienskip fan Sint Nyk wie doe folle lytser as no. Om gau te integrearen wurde je lid fan de KVG. En je stekke der ek noch wat fan op.”

Midden in het leven
De huidige leden zijn grotendeels op leeftijd. De jongste leden zijn begin en midden zestig. ,,Dat is ús jongerein. Se komme ek altyd. De leden binnen froulju dy’t midden yn it libben stean. Us froulju wolle graach in fietseksursje dy’t begjint mei in bakje kofje mei wat lekkers. En se wolle graach wat kletse.” Nieuwe aanwas is er, ondanks de gezelligheid, nauwelijks. ,,De jeugd van 50 en 60 jaar heeft wel andere dingen te doen”, zegt Kuipers, ,,Zij werken en hebben de kinderen nog thuis.”

De bestaande groep is hecht. Op de georganiseerde avonden schuiven elke keer een dertig tot vijfendertig vrouwen aan en de excursies zijn altijd in trek. Het ene programma is mooier dan het andere, maar ze komen altijd, geeft Anneke aan. Meer dan de helft van de leden blijft voor de nazit. ,,Dat is o sa belangryk”, zegt Steneker, ,,Dat ha wy altiid dien. De minsken efter de bar witte wol wat wy drinke wolle. Katholiken ha wol wat mei fierings”, lacht ze.

kvg 75 jaar 2Programma
Bij de oprichting van de KVG in 1948 was de contributie 2,50 gulden per jaar. Tegenwoordig ligt dat bedrag op 15 euro per jaar. ,,We wolle it sa leech mooglik hâlde. Foar guon ekskursjes moast wol bybetelje.” Voor dat bedrag is elke maand een andere activiteit. Zo is de groep naar de Huishoudbeurs in Utrecht geweest, leerde Drogist de Magneet de vrouwen alles over het zetten van permanent en kwam Conimex eten koken.

KVG Sint Nicolaasga zorgt ervoor dat de programma’s elk jaar afwisselend zijn. ,,We hebben het ene jaar een reis- en het andere jaar een medisch programma. Zo komt de oogarts van Sneek langs die over staar en oogziektes vertelt, en een man die met sledehonden rijdt en daarover vertelt.” Ideeën voor lezingen en excursies doen de vrouwen op door tijdschriften en kranten uit te pluizen. De Zakenman, Jouster Courant en Leeuwarder Courant zijn volgens het bestuur goede bronnen. ,,Frans Koopal Haarwerken stond in de Friesland Post en dat leek een van de leden wel leuk voor een lezing.” De bestuursleden bezoeken van te voren ook lezingen van andere groepen om ideeën op te doen. Soms is het heel leuk. ,,Maar we zijn ook weleens voortijdig vertrokken.”

Katholiek
De KVG heeft een katholieke oorsprong, het geloof speelt nog een kleine rol. De opening van het seizoen begint met een kleine overweging. De collecte tijdens de opening is al jaren voor de Sint Nykster Jetty van Aalsum, die zendelingswerk in Columbia verricht. De rol van de kerk was in de jaren ’50 en ’60 veel duidelijker. Paters en kapelanen gaven lezingen over seksuele voorlichting, gemengde huwelijken en vruchtbaarheid. ,,Dat is wel bijzonder, omdat de mannen zelf niet gehuwd zijn”, lacht Kuipers, ,,Het geloof is geen verplichting meer voor een lidmaatschap, maar je weet dat je in een katholieke groep terecht komt.

Lege kas
Dat de KVG nog bestaat, mag een klein wonder heten. In 1997 was er volgens het bestuur te weinig deelname aan de activiteiten van de KVG. De groep zou met het vijftigjarig bestaan worden opgeheven, de kas was bijna leeg. Met vijf vrouwen is een doorstart gemaakt. Hillie Stekener, Ria Hylkema, Anneke Kuipers en Martha Reitsma stapten in het bestuur. ,,Der moast wer jild op ‘e plank komme. Mei in kollektebus fan it Oranjefonds (Prins Bernhard Kultuur Fûns) binnen wy troch Sint Nyk west, ha wy wat jild ophelle en sa koene wy op é nei begjinne. It hat echt hiel faai stien.”

kvg 75 jaar 3Dankzij die actie kan het KVG nu het 75-jarig bestaan vieren. Toch is de voortzetting van de vereniging weer onzeker. Over twee jaar worden zowel Anneke Kuipers en Hillie Steneker tachtig jaar oud en willen ze eigenlijk stoppen als bestuurslid. ,,Alleen bestuurslid Martha Reitsma blijft dan over”, zegt Kuipers, ,,En we hopen dat er leden zijn die er dan weer in het bestuur stappen.” Steneker: ,,Wy binne de grize doffers. In bestjoer moat minimaal út trije minksen bestean. We hoopje it bêste der fan.”

Bestaansrecht
Een andere bijkomend probleem is de kleine vijver waarin KVG vist om nieuwe activiteiten te organiseren. De Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) en de Vrouwen van Nu zijn soortgelijke verenigingen. Allen hebben dezelfde activiteiten en richten zich op dezelfde leeftijdsklasse. Dit biedt ook kansen: eens per jaar houdt de KVG een gezamenlijke avond met de Vrouwen van Nu Doniawerstal. De bestuursleden blijven jaarlijkse programma’s voor eigen leden maken. Hillie Steneker: ,,Salang de leden noch kommen, ha wy rjocht fan bestean.”

 

kvg logoKVG-symbool
Het KVG-symbool bestaat uit cirkel met een twaalf punten, ‘stralen’. Het aantal van twaalf staat voor volheid. De stralen gaan over de cirkel heen tot in de maatschappij: daar zijn de leden. De nauwe cirkel symboliseert de kerk, de hulp en de bemoediging.

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?