De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

150724 Langweer Skutsje zeil kleinLANGWEER - Tjitte Jnz Brouwer is op 74-jarige leeftijd overleden. Brouwer was schipper op het Langweerder skûtsje van 1991 tot en met 1999. Brouwer was al geruime tijd ziek, meldt de SKS.

Tjitte Jnz Brouwer komt uit een geslacht van skûtsjeschippers. Zijn pake was zetschipper op ‘De Jonge Jan’ en werd in 1952 en in 1953 SKS-kampioen. Heit Jan Brouwer voer vele jaren als schipper in de SKS op zijn eigen skûtsje, de ‘Hoop doet Leven’. Met dat skûtsje was Jan Brouwer de laatste onder zeil werkende skûtsjeschipper in Fryslân. Later werd hij brugwachter, onder andere op Spannenburg.

Zoon Tjitte Brouwer werkte op de waterzuiveringsinstallatie van Lemmer en begon zijn skûtsjecarrière als bemanningslid bij zijn vader op de ‘Hoop doet Leven’. Daarna zeilde hij op Earnewâld met Jaap Zwerver als schipper en later met schipper Hidzer Meeter. Brouwer is ook bemanningslid op het Lemster skûtsje geweest, onder schipper Jelle Reijenga.

In 1991 werd Tjitte Brouwer door de eigenarencommissie gevraagd om schipper te worden in Langweer. Het Langweerder skûtsje, de ‘Grutte Griene' van UIbe Zwaga, voer elke keer in de staart van het klassement. Brouwer wist toch twee ereplaatsen te behalen, waarvan de mooiste zijn overwinning in 1997 in Earnewâld was. Maar Tjitte Brouwer, altijd de bescheidenheid zelve, relativeerde dat onmiddellijk, want ‘it wie gelokssilen’. Er stond die wedstrijddag vrijwel geen wind.

De SKS omschrijft Tjitte Brouwer als een rustige, sympathieke man, die veel plezier had om samen met een leuke ploeg Langweerders de skûtsjetraditie van zijn familie in stand te houden. Na zijn schipperscarrière was hij lid van de Commissie 2000. Bij zijn afscheid in 2010 werd Tjitte Brouwer benoemd tot Lid van verdienste van de SKS.

(Foto: archief De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?