De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

2020 alo alo 120 1SINT NICOLAASGA - Het jaar zit er bijna weer op. Tijd om terug te blikken op 2022. Wat gebeurde er ook alweer dit afgelopen jaar? In deel een van het jaaroverzicht januari tot en met april, waarin het Langweerder Skûtsje de openingswedstrijden van de SKS won, de laatste hectares van Slotmolen zijn verkocht en Dorpshuis De Stjelp in Idskenhuizen 65 sponsoren vond. 

Januari
De kerkklokken van Sint Nicolaasga, Langweer en Op 'e Noed worden op 1 januari van middernacht tot ongeveer 00.30 uur geluid omdat er een vuurwerkverbod geldt. Het klokkenluiden is een samenwerking van de Club van Aanjagers van De Tsjûkemar en stichting BRM De Fryske Marren.

Toaniel Sint Nyk viert het 50-jarig jubileum met een boek. Bestuurslid Sasja Kramer en de commissieleden Margriet Hogeling–van Aalsum en Roel van Nijen hebben het 118 pagina’s tellende boek samengesteld. (foto)

Renado verlengt het contract met hoofdtrainer Johan van Slooten tot juni 2023. Ook beloften trainer Gerlof Koopmans tekent bij.

De voormalige vuilstort bij Ouwsterhaule krijgt 30.840 zonnepanelen op 21 hectare land. Het zonnepark levert maar liefst 20,1 megawatt aan groene stroom op, goed voor ruim 6.500 huishoudens.

Marije en FennaDe seizoen verlening van de pontjes bij Boornzwaag, Broek en Gaastmeer is redelijk succesvol. VVV Waterland van Friesland gaat de pilot verlengen en uitbreiden.

De flessenactie van Marije (9) en Fenna (6) uit Sint Nicolaasga heeft € 1.136,- voor Stichting Energy4All opgeleverd.

Roelof Knijn van ijsfabriek Holiday Ice in Sint Nicolaasga verwacht dit jaar een half miljard ijsjes te produceren.

 

Februari
De laatste hectare op bedrijventerrein Slotmolen in Sint Nicolaasga is bijna verkocht. Gemeente De Fryske Marren is met vijf kopers in gesprek. Daarna is de 7,5 hectare op industrieterrein Slotmolen vol.

Kwaliteitsslagerij Dol uit Langweer is 24 januari uitgeroepen tot beste Worstmaker van het
jaar in de regio Friesland, Groningen en Drenthe.

Lammert Homma uit Sint Nicolaasga heeft ongeveer tweehonderd eikenzaailingen weggegeven voor de bomenoogst. De bomen worden over veertig locaties in Friesland opnieuw uitgeplant.

Het voorlopige ontwerp van kruispunt Huisterheide ligt klaar. Het kruispunt gaat flink op de schop. Zo wordt de weg smaller, stopt de bus op de weg en krijgen overstekende wandelaars en fietsers meer overzicht. Huisterheide Voorlopig ontwerp

Fotograaf Douwe Bijlsma uit Sint Nicolaasga fotografeert de Olympische Spelen in Beijing. Voordat de foto’s worden gemaakt, heeft Bijlsma heel wat hobbels te nemen vanwege de coronamaatregelen. ,,Het is hier leven binnen hekken, in bussen en in venues.”

Marre Bax staat in de finale van de verkiezing Beste Zelfzorgadviseur. De eigenaar van Drogisterij & parfumerie De Magneet in Sint Nicolaasga zit bij de top vijf van de verkiezing.

Guido Pen keert terug als trainer bij Voetbalvereniging Langweer.

Het aantal coronabesmettingen in gemeente De Fryske Marren is opgelopen tot 1369. Alleen in Leeuwarden (2764) en in Súdwest-Fryslân (2247) zijn meer mensen besmet.  

Maart
De Poolse Gabriela Lewandowska uit Sint Nyk zet een grote inzamelingsactie voor Oekraïne op touw. Zeven Oekraïnse kinderen krijgen les op basisschool 't Swannestee in Langweer. Mijnzwemschool Sint Nyk geeft zwemles aan jonge Oekraïense vluchtelingen.

Bijna 30 kinderen van It Klimmerblêd in Sint Nicolaasga gingen in voorjaarsvakantie “gewoon” naar school, terwijl de rest van de kinderen vakantie had.

De 90-jarige Lien de Goede is op haar verjaardag toegezongen door haar favoriet koor De Headammers.

Na bijna 10 jaar zijn de vergunningen afgegeven voor de bouw van de 12 woningen en het appartementsgebouw aan de Kade.

Flowerly@Bosma bestaat tien jaar. (Foto)

flowerlyEen handvol deelnemers aan de Allegorische Optocht te Sint Nicolaasga heeft nog geen bouwlocatie gevonden. Zonder plek kunnen deze groepen geen praalwagen bouwen. Er is ook positief nieuws: filmregisseur Steven de Jong is dit jaar jurylid.

Stifting Toanielselsip Sint Nyk bestaat vijftig jaar. Van 31 maart tot en met 10 april zetten de spelers een gedeelte van de belangrijkste voorstellingen van de afgelopen 25 jaar nog een keer op de planken.

Dorpshuis De Stjelp in Idskenhuizen heeft 65 sponsoren gevonden die de stichting steunen.

Het Thomashuis Sint Nicolaasga krijgt nieuwe eigenaren. Carin Stuyt en Henk Veurman dragen het stokje over aan zoon Wisse Veurman en schoondochter Leonie van Doeselaar.

Na twee jaar een coronastop kan de landelijke Hengstenshow eindelijk doorgaan. Drieëntwintig hengsten komen naar de manege waaronder de kampioen en reserve kampioen van 2022.

Tijdens de jaarvergadering van de Sint Nykster watersportvereniging zijn Mient Boonstra en Henk Kuipers volledig verrast met het ere lidmaatschap van de vereniging.

De uitbaters van Het Zalencentrum Sint Nyk Bernadette (61) en Hans (62) Booy stoppen. Zij zoeken nieuwe ondernemers voor het Sint Nykster dorpshuis.

Het  nieuwbouwproject Wetterstate in Langweer start op 26 maart met de verkoop.

De kinderen van elf basisscholen rond het Tsjûkemar krijgen de komende jaren les over hun eigen regio onder de noemer Jong Tsjûkemar. Ook It Klimmerblêd in Sint Nicolaasga doet mee. (Foto)

Alle deelnemende buurten en groepen van de Allegorische Optocht krijgen een coronabonus van vijfhonderd euro.klimmerbled

Gemeente De Fryske Marren wijst Hotel De Oorsprong in Sint Nicolaasga en Hotel De IJsvogel in Legemeer aan als opvanglocatie voor ruim honderd vluchtelingen uit Oekraïne.

April
Begin april is het in De Stjelp in Idskenhuizen even kerst. Het stamppotbuffet kon in december vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan, maar is in april wel mogelijk. Het smaakt prima en zo is het begin april toch nog een beetje “Kerst” in Idskenhuizen.

De volleyballers van SNVV winnen de competitie, maar geen beker.

Met 56 vrijwilligers is de opkomst voor de jaarlijks himmeldei bij de Sint Nykster jachthaven hoog.

Aant Jager (43) uit Sint Nicolaasga staat bovenaan in de Nederlandse dartcompetitie van de Specials, de divisie voor mensen met een verstandelijke beperking. De bewoner van zorginstelling Maeykehiem heeft vijf punten voorsprong op de nummer twee.

De Ulesprong is een populair gebied voor zowel mens als dier. Een van de twee bevers in Friesland heeft een plekje op het recreatieterrein gevonden.

De Ladies Bingonight van biljartclub ‘Is der noch nijs’ levert ruim 8.100 euro voor Pink Ribbon op.

Schaatster Myrthe de Boer uit Scharsterbrug gaat naar de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma. De 20-jarige schaatsster komt de komende twee seizoenen uit voor de ploeg, onder leiding van Jac Orie en Sicco Janmaat als coach.

220410 Langweer Skutsjesilen fokkenistHet skûtsje van Langweer wint de openingswedstrijden van 2022 op de Langwarder Wielen. Met een eerste, vierde en opnieuw eerste plaats laten schipper Harmen Brouwer, zijn bemanning en een aantal opstappers de rest van het veld ver achter zich. (Foto)

Maar liefst 42 teams doen aan het KPJ beachvolleybal 2022 mee.

Het ongeveer negentig jaar oude beeld Bernadette van de Lourdesgrot in Sint Nicolaasga heeft na vijftien jaar weer een uitgebreide opknapbeurt ondergaan.

 

(Foto's: De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?