De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Jacht met hondenEen man uit Oldeouwer krijgt zijn jachtakte voorlopig terug. De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft dat besloten. Hij mag nu weer jagen. Eerder besloot de korpschef van de politie in Noord-Nederland dat hij zijn papieren moest inleveren. Reden was dat de man een ree in een natuurgebied van It Fryske Gea in Earnewâld zou hebben geschoten, terwijl dat niet is toegestaan.

De jager gaf aan redelijkerwijs niet van het verbod op de hoogte te kunnen zijn, zodat hem geen blaam treft, aldus de jurist van de Nederlandse Jagersvereniging, die de Oldeouwster juridisch bijstond. De voorzieningenrechter stelde de man uit Oldeouwer hierin vrijdag 10 februari 2023 in het gelijk.

De jager zei dat de geschoten ree naar het natuurgebied was gelopen en hij het daar alleen ophaalde. De korpschef van politie en de rechtbank geloofden die redenatie in eerste instantie niet. Deskundigen bevestigden het verhaal, zodat de rechtbank bij nader inzien vond dat men niet langer van kwade opzet mocht uitgaan.

Toch kreeg de jager zijn akte niet terug. Er werd een nieuw argument aangevoerd: de reebok zou op een plek zijn geschoten, waar niet mocht worden gejaagd. Dat zou blijken uit het faunabeheerplan en de zoneringskaart, die van toepassing is op reewildbeheer in de provincie Friesland. Als gevolg daarvan zou de jager misbruik hebben gemaakt van zijn bevoegdheden als jachtaktehouder.

Met zijn uitspraak heeft de Raad van State het besluit van de korpschef en rechtbank teruggedraaid. De volledige uitspraak is op deze link te lezen.

- Lees ook: Oldeouwster wil jachtakte terug

Foto: Noordoost.nl

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?