Langweer heeft zijn zwaan, torenkruis en de kerkklokken weer terug. De plaatsing is de figuurlijke kroon op de restauratie van de toren, die uit 1777 dateert en momenteel wordt gerestaureerd. Een torenkraan kwam er aan te pas om de gerestaureerde onderdelen weer op hun plek te krijgen. Het plaatsen van de door Royal Eijsbouts uit Asten gerepareerde luidklok had de nodige voeten in aarde. Bouwvakkers moesten eerst hak- en breekwerk aan een nieuw geprepareerd gat in de buitenmuur verrichten.
Het zal nog even duren voor de klokken hun gelui weer over Langweer kunnen laten horen. De klokken moeten nog in de klokkenstoel gemonteerd worden. Beide klokken kunnen straks automatisch worden geluid. De restauratie van het 18e-eeuwse torenuurwerk vergt meer tijd en wordt later geïnstalleerd en weer in gebruik genomen.
Een deel van het metselwerk van de toren was in 2015 al gevoegd, de rest is de afgelopen maanden aangepakt. Op sommige plaatsen zijn de muren tot soms wel 70 centimeter diep uitgehakt en opnieuw gemetseld. Ook zijn andere delen van het voegwerk hersteld. De houten toegangsdeur van het kerkgebouw, die niet meer alszodanig wordt gebruikt, is weer in oude staat hersteld.
Het kerkgebouw zelf is in 2015 volledig onder handen genomen. Daar zat ook de grootste financiële tegenvaller. De zerkenvloer verzakte zo erg dat kerkbanken soms vijftien centimeter uit het lood staan. Herstel kost enkele tonnen.
- Lees ook: PKN Langweer naar rechter
Foto’s: Pieter Brinksma