De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Foto: Peter Wassing.                                                                                                                                                               Sint Nicolaasga. De cliënten van Maeykehiem werken in de bibliotheek en helpen ook klanten die een boek uitzoeken, een boek terugbrengen of een cadeau kopen.Opdracht 150 km.                           t.a.v. Sanne de Boer.Maeykes Bibliotheek aan de Rengerstraat in Sint Nicolaasga gaat op vrijdag 16 juni 2023 dicht. De verkoop van cadeautjes en de drukkerijservice verhuizen naar de hoofdlocatie van zorgcentrum Maeykehiem aan de Bouwen. Reden voor sluiting is het afnemende aantal leden. ,,Momenteel komen er nog zo’n tien, voornamelijk ouderen om boeken te lenen’’, vertelt teamleider Nienke Boers van Maeykehiem..

De terugloop van het aantal leden is mede een gevolg van het aanbod van Maeykes Bibliotheek, dat uit afgeschreven boeken van de bibliotheken in Joure en Heerenveen bestaat. Nieuwe boeken zitten niet in het aanbod. Maeykehiem overweegt wel om een eigen haal- en brengservice voor nieuwe boeken in het leven te roepen.

,,Als er behoefte bestaat, dan willen we die samenwerking met de bieb houden. Voor onze cliënten zou dat een mooie dagbesteding zijn, waarbij wij het belangrijk vinden dat zij een zinvolle dag hebben’’, vertelt Boers. De mogelijkheden daartoe worden de komende tijd onderzocht, ,,Van de leden en oud-leden van de bibliotheek horen we graag of er behoefte is aan een haal- en brengservice. Wellicht zijn er ook andere ideeën. We horen het graag’’.

De cadeauwinkel en drukkerijservice verhuizen naar de hoofdlocatie aan de Bouwen. De belangstelling voor het drukwerk loopt vanwege de toenemende digitalisering terug. Voor de cadeauwinkel kocht Maeykehiem altijd bij derden in, maar straks worden alleen door de cliënten gemaakte cadeaus verkocht.

Met de verhuizing van de drukkerijservice wil Maeykehiem de mensen naar de hoofdlocatie toe halen. Ook wordt gedacht aan het opzetten van een speel-o-theek, waar kinderen uit het dorp terecht kunnen en cliënten aan de slag. De ontmoetingsruimte is daar heel geschikt voor, vertelt Nienke Boers. Met Bibliotheek Mar en Fean is overleg over de mogelijkheden om typische bibliotheektaken in Maeykehiem onder te brengen. ,, We denken dan bijvoorbeeld aan het voorlezen uit boeken aan onze cliënten en de jongste inwoners van de dorpen of samenwerking op andere terreinen.’’

Laatste inleverdag met koffie
Leden van de bibliotheek kunnen op donderdag 15 en vrijdag 16 juni 2023 de laatste boeken inleveren. Dan is er ook de gelegenheid voor een kopje koffie en een praatje. Bezoekers van de cadeauwinkel ontvangen die beide dagen 50 procent korting op hun aankoop.

Opening in 2017
Maeykes Bibliotheek opende de deuren na de sluiting van de bibliotheek aan de Boskrânne op 1 juli 2017. Een groot deel van de boekencollectie verhuisde mee naar wat toen nog De Werkwinkel heette, de dagbestedingslocatie van Maeykehiem aan de Rengerstraat. De dagelijkse leiding kwam in handen van de cliënten en medewerkers van Maeykehiem. Bibliotheken Mar en Fean voerde op de achtergrond de regie. Directeur/bestuurder Sytske Atsma van Bibliotheken sprak bij de officiële opening op 30 augustus 2017 van ,,een bijzondere bibliotheek vanwege de unieke samenwerking”.

De bibliotheekorganisatie sloot de deuren van de bieb in Sint Nyk vanwege bezuinigingen. Eerder werd de bieb in Langweer om dezelfde reden gesloten. Oorspronkelijk zou de bieb in Sint Nyk volledig verdwijnen en moesten de inwoners voor de collectie naar Joure. Een deel van de boeken kwam voor de scholen beschikbaar. De service Bibliotheek aan Huis was beschikbaar voor leden, die niet in staat waren om zelfstandig naar de bibliotheek in Joure te gaan.

Het voorlezen uit boeken wordt mogelijk ook op de hoofdlocatie van Maeykehiem voortgezet.Speciaal voor baby’s en peuters uit Sint Nicolaasga en omgeving werd op woensdag 26 september 2018 voor het eerst in Maeykes Bibliotheek zo’n activiteit georganiseerd. Insteek is dat voorlezen een manier is, die de taal- en spraakontwikkeling van baby’s en peuters stimuleert.

Lees ook:

Foto boven: Peter Wassing - Foto onder: archief De Zakenman

170831 Openings Maeykes Bibliotheek lintje

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?