De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

images foto cats hulpdiensten brandweer 21122351 Akkrum brandweer viergasmeterBrandweer Langweer is dinsdag 11 juli 2023 in actie gekomen vanwege een kapotte accu aan boord van een schip. Als gevolg daarvan was de CO-melder op de twaalf meter lange kruiser afgegaan. De eigenaar – een inwoner van Langweer – vertrouwde het niet en waarschuwde direct de hulpdiensten. Zijn schip lag in de haven van de Koninklijke Watersportvereniging Langweer.

Met ademlucht zijn de vrijwillige brandweerlieden aan boord gegaan. Hun meter sloeg direct uit op de aanwezigheid van waterstof, een dodelijk gas dat vrijkomt als een kapotte accu te lang wordt opgeladen. Op het moment dat ze het luik van het motorcompartiment openden, werden de concentraties alleen maar hoger, vertelt een woordvoerder van de brandweer. Hij noemt het ‘superbelangrijk’ dat booteigenaren een CO-melder aan boord hebben. ,,Faaks binne it de akku’s, dy’t problemen jouwe. Koalmonoxide en wetterstof rûke je net, mar kinne wol fataal wêze.’’ Zijn advies is om het schip te verlaten zodra de melder afgaat en direct te brandweer te bellen.

Nadat de oorzaak op het schip van de Langweerder was gevonden, is een overdrukventilator geplaatst. Na een minuut of twintig hebben brandweerlieden met ademlucht opnieuw metingen verricht en de kapotte accu van boord gehaald.

Brandweer Langweer rukte in 2022 vijf keer uit voor te lang geladen kapotte accu’s. Viermaal in een schip en eenmaal in camper.

Foto: Noordoost.nl

CO melder koolmonoxide

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?