De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Hjir is 't_puinhoop_terrasstoelHet afgebrande restaurant Hjir is’t in Sint Nicolaasga wordt mogelijk weer als horeca-etablissement opnieuw opgebouwd, maar dat is nog niet zeker. De eigenaren kwamen donderdagavond bij elkaar om te praten over de eerste stappen na de alles verwoestende brand van afgelopen maandag.

Het is nog te vroeg om duidelijkheid over de toekomst van Hjir is ‘t te geven, reageert Reitze Sybesma, die voor de helft eigenaar is. Hij nam het deel van de eind 2021 overleden Henk Tolsma over. De broers Bernard, Hennie, Henk en Wietze Kramer uit Sint Nicolaasga hebben de andere helft in bezit.

Tijdens zijn vakantie in Noorwegen hoorde Reitze Sybesma over de brand. ,,It is hiel heftich wat der bard is. Der is neat mear fan it gebou oer. Soks docht wol wat mei je. Hennie en Henk wiene der moandei by en wiene emoasjoneel oanslein.’’ Sybesma kwam donderdagmiddag terug van zijn reis door Scandinavië en is meteen bij het afgebrande pand gaan kijken.

,,Wy witte op dit stuit noch net wat we no dwaan geane’’, vertelt Sybesma. Volgens hem ligt het voor de hand dat op dezelfde plek een nieuw restaurant wordt gebouwd. ,,Yn dy tinkrjochting sitte wy wol, mar wy moatte earst mei de fersekering om tafel. Komplete nijbou moat kinne. It restaurant sit al hiel lang op dizze lokaasje en der is ek in goeie omset te heljen. It hat hjir altiten goed rûn.’’

Huur opgezegd
De uitbaters hebben vorig jaar september de huur van het restaurant opgezegd. Reden was de vijfjaarlijkse huurverhoging, die volgens Reitze Sybesma marktconform is. Afgesproken was dat ze het zomerseizoen tot 1 oktober 2023 zouden afmaken.

Crowdfunding
Voor de getroffen uitbaters is op internet een crowdfundingsactie opgestart. ,,Het doel is om tienduizend euro in te zamelen, maar de schade is veel en veel groter. Van ons hoeft dat niet, want we zijn wel verzekerd, maar zo’n actie geeft je wel weer moed en steun, dat is wel mooi’’, aldus hun reactie.

Lees ook:

Foto's Menno Dijkstra

230719 SintNyk Hjirist brand puinhoopterrasstoel

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?