De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Boskap VegelinsbossenEen deel van de naaldbomen in de Vegelinbossen tussen Sint Nyk en Langweer wordt geveld. Reden is dat ze onder de droge zomers van de afgelopen jaren hebben te lijden. Medio augustus gaat de Bosgroep Noord-Oost Nederland uit het Drentse Witharen aan de slag.

De werkzaamheden in bossen duren een aantal maanden. Bosgroep Noord-Oost Nederland kapt eerst een deel van de aangetaste naaldbomen. Na de kap worden de betreffende bosvakken opnieuw ingeplant met een mix van boom- en struiksoorten, die beter over de droogte kunnen. De nieuwe bomen en struiken zijn volgens de groep belangrijk voor natuur, beleving, een goede strooiselvertering en CO2-opslag, aldus een toelichting.

Sparren
Met name fijnspar- lariks- en sitkasparrenbossen in de Vegelinbossen hebben erg onder de droge zomers te lijden. De kronen van de bomen hebben weinig naalden en kevers tasten de boom aan. Ook sterven stukken bos volledig af. Kap en herplant is de oplossing.

Wildvraat
Rond het gros van de nieuw geplante bomen en struiken komen de eerste vijf jaren een wildraster of een gaaskoker om de stam. ,,De soorten die we willen aanplanten, worden doorgaans graag door reeën en hazen gegeten’’, vertelt Harry Woltman van Bosgroep Noord-Oost Nederland. ,,Om deze boom- en struiksoorten een kans te geven, is het noodzakelijk dat ze worden beschermd’’.

Paden afsluiten
Tijdens de werkzaamheden ,,zien we er strikt op toe dat er rekening wordt gehouden met aanwezige flora en fauna. Om de veiligheid van bezoekers te waarborgen, zullen we tijdens uitvoering van de werkzaamheden enkele paden tijdelijk afsluiten. Dit kan betekenen dat het bos en de paden tijdelijk minder goed toegankelijk zijn. Na de werkzaamheden worden de gebruikte paden weer hersteld. Ter plekke hangen informatieve poster met uitleg voor passanten.

Op meer plaatsen worden de Friese bossen de komende twee jaren op eenzelfde manier ‘veerkrachtig’ gemaakt. Voor het versneld natuurherstel heeft de bosgroep een provinciale subsidie gekregen.

  • Bosgroep Noord-Oost Nederland, via tel. 0523-745700.

Archieffoto: De Zakenman

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?