De pinautomaat in de voormalige Rabobank van Sint Nicolaasga is tot zeker vrijdag 3 november 2023 buiten gebruik en wellicht tot begin volgende week. De Geldmaat is aan het eind van zijn levensduur en werd op maandag 27 oktober 2023 buiten gebruik gesteld. Het weghalen van de oude en plaatsen van de nieuwe automaat zelf duurt enkele dagen.
De vervanging van de pinautomaat in Sint Nyk maakt onderdeel uit van een landelijke operatie om alle oudere pinautomaten te vervangen door volledig nieuwe exemplaren. ,,We hebben een aantal dagen nodig voor het hele proces. Denk aan sluiten en leeghalen van de oude automaat, het opstarten, vullen en testen van de nieuwe. Daar komen verschillende leveranciers bij kijken en dat neemt zo'n vier tot vijf dagen) in beslag. Er kan ook nog enige tegenslag zijn, dan duurt het langer, daarom houden we een slag om de arm wanneer de automaat weer beschikbaar is'', aldus een woordvoerder van Geldmaat.
De nieuwe Geldmaten krijgen spraakondersteuning via een zelf mee te brengen koptelefoon met draadaansluiting en de mogelijkheid om via NFC draadloos contact te leggen voor het opnemen van bankbiljetten met de mobiel of smartwatch.
De pinautomaat is eigendom van Geldmaat, een samenwerkinsgverband van de drie Nederlandse banken ABN AMRO, ING en de Rabobank. Het inmiddels afgeschreven apparaat is in het jaar van de oprichting van het samenwerkingsverband - in 2019 - van de Rabobank overgenomen. Gemiddeld gaat een automaat buiten in de gevel ruim tien jaar mee, aldus een woordvoerder van Geldmaat, maar dat is ,,een beetje afhankelijk van weersinvloeden en bijvoorbeeld impact door vandalisme''.
Op de site met storingen van Geldmaat staat de pinautomaat van Sint Nicolaasga niet meer vermeld. De dichtstbijzijnde Geldmaat staat aan de Hendrik Dijkstraleane in Langweer. Daar kan tussen 7.00 en 23.00 uur geld worden gehaald.
Foto: Noordoost.nl
------------------
Geldmaat vernieuwt automaten
(Persbericht van Geldmaat)
Geldmaat in halverwege 2023 gestart met het vernieuwen van het automatenpark. Tot eind 2024 wordt ongeveer zestig procent van de automaten vervangen door een geheel nieuw exemplaar. Deze automaten werken op dezelfde wijze, maar zien er wel wat anders uit. Ook zijn er enkele nieuwe toepassingen. Zo zijn de knoppen vervangen door een zonwerend touchscreen, zijn de gevelautomaten voorzien van een dubbel uitgiftepunt en krijgen alle automaten spraakondersteuning.
Opvallend is de komst van twee uitgiftepunten. Een signaal geeft aan uit welk bakje de gebruiker het geld kan uitnemen. Met de dubbele uitgiftepunten beperkt Geldmaat de impact van een storing als er een probleem is met het transport van biljetten in de automaat. Dit veroorzaakt nu nog een buitengebruikstelling van de automaat. Met het dubbele uitgiftepunt blijft de automaat in werking en kan de servicemonteur makkelijker worden ingepland voor reparatie.
Scherm
De gevelautomaten zijn voorzien van een nieuw, groter scherm, dat bovendien een zonnefilter bevat. De nieuwe automaten zijn daardoor minder gevoelig voor reflectie en beter leesbaar. Licht- en geluidsignalen geven aan waar een gebruiker de pas moet insteken of uitnemen en waar het geld wordt uitgegeven. Wie vergeet het geld uit te nemen wordt gewaarschuwd met een geluidsignaal.
Binnen
Ook de opnameautomaten die binnen staan worden vervangen. Deze automaten krijgen een grotere kast met een extra scherm dat in de toekomst gebruikt kan worden voor algemene informatie van Geldmaat of service-informatie over (lokale) storingen of werkzaamheden.
Spraakondersteuning
Alle automaten worden uitgerust met spraakvoorziening. Handig voor wie niet goed kan zien of niet goed kan lezen. Met het inpluggen van een eigen koptelefoon (3,5 mm jack) start de automaat een programma op dat de gebruiker door de meest toegepaste opties van de automaat loodst.
NFC
De automaten zijn ook voorbereid op de toepassing van NFC in de toekomst. Daarmee wordt het mogelijk om contactloos geld op te nemen, met bankpas/creditcard, mobiel of bijvoorbeeld smartwatch.
Tijdpad
Het vervangen van alle automaten neemt ongeveer 1,5 jaar in beslag. Een automaat is tijdens vervanging gemiddeld twee tot drie dagen buiten gebruik, afhankelijk van type automaat en omstandigheden op de locatie.