Spektakel volop tijdens de veertiende editie van de Sint Nykster Brandweersurvival, die vrijdagavond is gehouden. Een race over het donkere water van de Langwarder Wielen, een mega-transport van circa vierhonderd fietsen en een heuse schiettent met kermismuziek. De 73 teams hadden hun handen vol aan de hindernissen, die ze onderweg tegenkwamen. De organisatie liep zich de hele avond en nacht evenzeer het vuur uit de sloffen.
De leden van de organiserende Brandweer Sint Nicolaasga hadden met hulp van tachtig vrijwilligers heel wat werk verzet om de acht hindernissen tot een succes te maken. Het begon direct al met de opdracht aan alle vierhonderd deelnemers om hun eigen fiets mee te nemen. ,,Het gaat niet om de tijd, dus neem gerust je kroegfiets mee’’, luidde het advies.
Na de start in Sint Nyk mocht iedereen op het fietsje naar Scharsterbrug en vandaar over het fietspad naar de boerderij van maatschap Miedema aan de Woudfennen, achter de Put van de Nederhorst. Daar moesten ze hun fiets – keurig genummerd - achterlaten. Daarna volgde een mega-operatie: Boonstra Transport uit Tjerkgaast bracht alle fietsen met de bulkwagen en aanhangwagen weer terug naar het startpunt – in drie ritten. Bij Het Zalencentrum werden alle pak weg vierhonderd fietsen op nummer in de rekken gezet.
Spectaculaire vaartocht
Na het fietstochtje volgde in het donker een trek door de weilanden naar de boorden van de Langweerder Wielen. Daar lagen twee brandweerboten klaar, die elk team in volle vaart over het donkere water naar de Langweerder molen in Boornzwaag brachten. Daar stapten de deelnemers – al dan niet pips om de neus – aan wal om de overlevingstocht te vervolgen.
Schiettent
Deelnemers konden onderweg op allerlei manieren aan de bak. De schiettent met kermismuziek op villapark Van Eysinga State vergde opperste concentratie. Die was ook bij de voorbereiding thuis nodig geweest. Niet iedereen had namelijk het advies opgevolgd om camouflagekleding mee te nemen. Deelnemers waren als zebra of leeuw verkleed en anderen liepen in kleding met knalkleuren. Ze hadden geen schijn van kans op een deel van de route dat ze af moesten leggen zonder dat ze mochten worden gezien.
Natte pakken
Op de twee hindernissen in de jachthaven van Sint Nicolaasga vingen zo'n tien deelnemers een snoek. De organisatie had op hooguit twee of drie natte pakken gerekend. De pallets met autobanden, de pontons en schommelige piepschuimen vlonders vergden grote behendigheid van de deelnemers.
“Rûzich”
Vlak voor de verplichte pauze van een kwartier mochten de teams zich bekwamen in een loopoefening op twee ski’s van enkele meters lengte, die behoorlijk wat van het vermogen om samen te werken vergde. Lang niet iedereen lukte het om niet om te vallen. Daarna mochten ze naar de warme brandweerkazerne, waar in totaal 140 liter erwtensoep werd geserveerd. De hete snert zorgde ervoor dat sommige deelnemers wat “rûzich” werden.
Twee van de 73 gestarte teams moesten vanwege tijdgebrek de wedstrijd voortijdig verlaten. De circa vierhonderd deelnemers hadden gemiddeld 11,5 uur de tijd om de route te volbrengen - met als maximum twaalf uur, anders werden ze uit de wedstrijd gehaald. Meerdere teams gebruikten de hulplijn, waarlangs ze een coördinaat van de volgende opdracht kregen zodat ze weer verder konden. Van meerdere teams kwamen opmerkingen dat een ander team zich niet aan de regels zou hebben gehouden. Daar wordt onderzoek naar gedaan.
Het parcours van de veertiende editie van de Sint Nykster Brandweersurvival strekte zich uit van de jachthaven in Sint Nyk tot de Miedema’s aan de Woudfennen en van Langweer tot Scharsterbrug en speelde zich af in de Vegelinbossen, het Wilhelminaoordbos en de weilanden van het circa dertien vierkante kilometer tellende gebied.
De organisatie toonde zich blij dat het vierkoppige EHBO-team niet in actie hoefde te komen. De deelnemers krijgen zaterdag 18 november in het Zalencentrum uitgebreid tekst en uitleg over hoe ze de route en opdrachten hadden moeten afleggen.
Foto's: Menno Dijkstra