De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

231210 SintNyk ChristmastreeLighting 3  1000Ondanks het slechte weer trok de eerste editie van “Lighting The Christmas Tree” in Sint Nicolaasga direct al veel publiek. In regen en wind aanschouwde een grote groep mensen op het Plein zaterdagmiddag 9 december 2023 het ontsteken van de lichten van de 12,5 meter kerstboom.

Voorzitter Thea Postma van Ondernemersvereniging Sint Nicolaasga bedankte in haar toespraak de familie Lingenaar uit Barger-Compascuum hartelijk voor het schenken van de kerstboom. De familie Lingenaar had de boom al generaties lang in de tuin staan en oma, dochter en kinderen Lingenaar waren daarom aanwezig bij dit evenement. Ze hadden ‘m op Marktplaats gezet en daar vond de kerstboomcommissie het exemplaar.

Met behulp van de kraan van Kramers Bouwbedrijf hebben de commissieleden zaterdagochtend vroeg de boom uit de tuin van de familie Lingenaar gehaald. De kerstboomcommissie, bestaande uit Hille Nota, Rudi Jonkman, Wiggele Jelsma, John Jonkman, Harm Negerman, Aloys van der Leest, Gert Jonkman en nieuwkomers Mark Semplonius en Bernard Jonkman, zorgt er ieder jaar voor dat er een boom wordt gevonden, gehaald, geplaatst en weer afgevoerd wordt.

,,It wie dit jier in lestige klus’’, vertelt commissielid Hille Nota, ,,Mei syn 12,5 meter wie it in grutte beam, dy’t achter yn de tún fan de famylje Lingenaar stie. Se wienen gelokkich ree om in luifeltsje fan in túnhûs te slopen, want oars wie ‘t net slagge”. Rudi Jonkman: ,,Dit is neffens my de 41ste beam, dy’t wy pleatse. It wie hjoed wer in hiele klus, mar we hawwe it oprȇden. It wie in ferrassing de famylje Lingenaar hjir te treffen, wy hiene gjin idee dat se komme soene. Oan harren dêrom ek de eare om de ljochten te ȗnstekken”.

Nadat de familie Lingenaar de lichten had ontstoken, werden aanwezigen uitgenodigd in café het Wapen van Friesland voor een hapje en drankje. Verse broodjes met worst, aangeboden door TresVers, werden verorberd onder het genot van een glas koud bier of met een beker warme chocolademelk.

OVS-voorzitter Thea Postma : “Ynspirearre troch Amerikaanske krystfilms is dit idee berne. Gesellichheid en gearwêzen is de kearn fan dizze tradysje. It wie ek it doel dat bern marshmellows roasterje koene boppe de fjoerkorven, mar spitigernôch stiene de waarsomstannichheden dit net ta. Der binne miskien minsken mei goede ideeën, die taheakke wurde kinne oan dit evenement. By by dizze nûgje wy harren út om dizze ideeën mei ús te dielen. Jo kinne se stjoere nei ”, aldus Thea Postma.

Yn Sint Nyk, de ondernemersvereniging en de kerstboomcommissie kijken tevreden terug op Lighting the Christmas Tree. Bewoners van Sint Nicolaasga en omstreken zijn gewend dat er ieder jaar een grote kerstboom op het plein van Sint Nyk staat. Een tweetal weken voor de kerst wordt de boom geplaatst en vormt dan een ware eye-catcher voor het dorp. Dit jaar werden de dorpsbewoners opgeroepen om een nieuwe, door Amerikaanse cultuur geïnspireerde, traditie bij te komen wonen.

Lighting The Christmas Tree, georganiseerd door Yn Sint Nyk in samenwerking met de ondernemersvereniging en de kerstboomcommissie bleek ondanks het weer een succesvolle festiviteit, die is bedoeld om dorpsbewoners en leden van de ondernemersvereniging bij elkaar te laten komen om de kerstperiode in te luiden.

Foto's: Menno Dijkstra

Tekst: Ina de Ree

231210 SintNyk ChristmastreeLighting 1  1000231210 SintNyk ChristmastreeLighting 2  1000231210 SintNyk ChristmastreeLighting 3  1000231210 SintNyk ChristmastreeLighting 4  1000231210 SintNyk ChristmastreeLighting 5  1000231210 SintNyk ChristmastreeLighting 6  1000231210 SintNyk ChristmastreeLighting 7  1000

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?