De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

231212 Langweer SkutsjeJongeJan weerterugHet bestuur van stichting Skûtsjes Doniawerstal heeft besloten om in 2024 weer met het skûtsje de Twee Gebroeders te gaan varen. Door de bestaande zeilformule heeft dit schip, de Grutte Griene, evenveel kansen in het SKS-kampioenschap als de andere dertien skûtsjes.

De tjalk is in 1914 in opdracht van Rienk Ulbeszoon Zwaga uit Langweer gebouwd en kan volgens het stichtingsbestuur met recht het Langwarder skûtsje worden genoemd. De Jonge Jan gaat terug naar haar vorige eigenaar.

In het afgelopen jaar zijn de rompen van verschillende SKS-skûtsjes aangepast teneinde het maximale aantal vierkante meters uit de in 2020 vastgestelde formule te halen. De romp werd terug geknikt, waardoor de waterlijn langer werd en de diepgang minder. Hierdoor kon, geheel conform de reglementen, het zeiloppervlak met ongeveer 10 vierkante meter vergroot worden.

Langweer zal de Twee Gebroeders ook laten aanpassen waarbij het doel is om wat hanteerbaarheid en snelheid betreft het optimum te bereiken. Verwacht wordt dat het skûtsje in mei wedstrijd klaar is. De commissie wordt bijgestaan door Van Oossanen Naval Architects.

Foto: Thomasvaer Fotografie

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?