De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

De sleutels voor een gloednieuwe Peugeot 107 heeft Geert van der Schaaf al voor de koper van zijn huis in Langweer klaarliggen. Al een jaar staat de woning te koop en ,,it wurdt heech tiid dat wy it ferkeapje''. Hij en zijn vrouw wonen alweer een poosje elders in Langweer. Degene die de woning koopt, krijgt er een auto van bijna tienduizend euro bij . Van der Schaaf is geïnspireerd door acties elders in het land, waarbij makelaars huizen aanbieden met exorbitante cadeaus. Om ondanks de kredietcrisis weer wat leven in de brouwerij te krijgen, stapte wegenwachter Van der Schaaf naar een nieuwe makelaar. En naar zijn voormalige werkgever, Autobedrijf Mulder in Balk. De auto kon hij voor een geschikte prijs aanschaffen. Een groot bord met wervende teksten in de tuin moeten de rest doen. Liefhebbers moeten snel zijn, want de aanbieding geldt een maand. Wellicht dat de auto nog wat langer in de tuin blijft staan, maar ,,wie het eerst haalt, die het eerst maalt''.Een enquête onder jongeren in Langweer moet de behoefte aan woningen peilen. Volgens initiatiefnemer Plaatselijk Belang Langweer en omgeving is er grote behoefte aan huizen. ,,Jongeren hebben hier bijna geen kans, er is weinig doorstroom binnen het dorp en er zijn niet voldoende passende woningen voor senioren’’, aldus voorzitter Pytsje Boersma in een toelichting.

Het probleem speelt in Langweer, dat is zeker. ,,Alleen hebben wij hier geen cijfers van. Vandaar onze oproep aan alle inwoners om de enquête in te vullen. Wij hopen daarmee inzicht te krijgen in de vraag, zodat wij daarmee naar de gemeente kunnen.’’ Plaatselijk Belang is al langere tijd met de gemeente. De enquête is ook in samenwerking met de gemeente opgesteld.

De enquête en begeleidende brief zijn eind november huis-aan-huis verspreid en moesten begin december zijn ingeleverd. De resultaten worden nu op een rijtje gezet en samen met de gemeente besproken. De gegevens wordt door een commissie van twee bestuursleden tot anonieme data verwerkt. De gemeente De Fryske Marren gebruikt de gegevens voor de inventarisatie van woonbehoefte in Langweer.

Foto: Noordoost.nl

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?