De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Frans Jellesma blaast tijdens de zestigste Allegoische Optocht in Sint Nicolaasga voor de zestigste keer zijn partijtje mee. Op de foto staat hij met zijn sousafoon en de leden van muziekvereniging De Harmonie voor de rooms-katholieke kerk van het dorp.Muziek is zijn leven. Op zijn zevende ging hij naar blokfluitles en kreeg na drie maanden een cornet. Driekwart eeuw later speelt Frans Jellesma (82) uit Sint Nicolaasga op een van de grootste en zwaarste blaasinstrumenten, de sousafoon. Twee verenigingen waar hij nog steeds speelt, zetten hem zondag 28 januari 2024 in het zonnetje: Concordia uit Joure en Excelsior in Lemmer. Respectievelijk 27 en veertien jaar is hij lid van beide muziekkorpsen.

De sousafoon is vooral voor optochten en andere buitenactiviteiten, vertelt Frans Jellesma, die wel vermoedde dat er zondag iets zou gebeuren, zo zei hij tegen zijn dochter Wendy van der Wal- Jellesma, maar niet precies wat. De jubilaris was ,,duidelijk verrast met alle aandacht’’, vertelt Stijn Pollmann van Concordia, die de huldiging samen met de familie in het geheim had voorbereid. Hij kreeg een warm muzikaal welkom, een oorkonde en speciale speld van de Friese muziekbond OMF en uiteraard waren er bloemen en gebak.

In de loop van de jaren speelde Jellesma op een trits aan instrumenten: blokfluit, trompet, bugel, althoorn, cornet, ventieltrombone, bariton, esbas, besbas en de sousafoon. Momenteel speelt hij nog steeds op de besbas. De start van zijn muzikale loopbaan was bij fanfare Sint Cecilia in Sint Nicolaasga. De overstap naar muziekvereniging De Harmonie, die in 2009 de honderd jaar haalde maar in 2018 werd opgeheven, was vanzelfsprekend. Jellesma bleef 63 jaar lang, tot het einde, en was er vijftien jaar lang bestuurslid.

De rasmuzikant speelde ook bij heel wat andere muziekverenigingen in de omgeving, onder andere in Bakhuizen, Sloten, Idskenhuizen, Heerenveen, Joure en Lemmer. Altijd ging hij met optredens mee. De variatie daarin was groot. Hij maakte concoursen en ook marswedstrijden mee. Uiteraard was hij van de partij bij de intocht van Sinterklaas, de dodenherdenking, de avondvierdaagse, koffieconcerten, donateursconcerten, optredens in zorgcentrum Maeykehiem in Sint Nyk en traditionele rondgang door het dorp op vroege kerstochtend in Sint Nyk en Idskenhuizen.

Bij de foto:

Augustus 2010: Frans Jellesma blaast tijdens de zestigste Allegorische Optocht in Sint Nicolaasga voor de zestigste keer zijn partijtje mee. Op de foto staat hij met zijn sousafoon en de leden van muziekvereniging De Harmonie voor de rooms-katholieke kerk. (Foto: Noordoost.nl)

 

Frans Jellesma tijdens zijn huldiging als 75 jaar muzikant (Foto: Concordia).240128 SintNyk FransJellesma75jaarmuzikant 1000

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?