De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Een stelpboerderij aan de Hollandiastraat in Scharsterbrug is vrijdagmiddag 26 juli 2024 volledig in vlammen opgegaan. De  vrijstaande ligboxenstal stond op veilige afstand en werd niet door het vuur bedreigd. Er vielen geen gewonden. Op het moment van de brand was niemand aanwezig, vee was er ook niet meer. Tijdens de brand was de doorgaande tussen Scharsterbrug en Joure afgesloten. Negen korpsen rukten uit: Sint Nicolaasga, Langweer, Joure, Heerenveen, Sneek, Akkrum, Bolsward, Tjalleberd en Echten hielpen de brand te bestrijden. 

De zwarte rookpluim trok over de nabij gelegen rijksweg A6, maar het verkeer ondervond er niet direct hinder van. Meetploegen van de korpsen uit Akkrum en Echten hielden de eventuele schadelijke gevolgen in de omgeving in de gaten.

Even na vijf uur ‘s middags alarmdiensten opgeroepen. In eerste instantie rukten de blusvoertuigen en een meetploeg van de brandweerkorpsen in Sint Nicolaasga en Joure uit. De vlammen sloegen op dat moment uit het dak, vandaar dat direct tot grote brand werd opgeschaald. De brandweerploeg van Langweer werd ook direct opgeroepen. Op dat moment was al duidelijk dat meer hulp nodig was.

De hoogwerker van de brandweer in Sneek werd ingezet om het vuur van bovenaf te bestrijden. Het bluswater moest van elders worden gehaald. Daarvoor kwam het haakarmvoertuig van brandweer Heerenveen, dat standaard drie kilometer aan slangen meeneemt. Een deel ervan is uitgelegd. De brand was rond tien uur ‘s avonds onder controle.

Ringrijderij Langweer
Als gevolg van de afsluiting van de tussen Joure en Scharsterbrug moesten bezoekers van de ringrijderij in Langweer, die vrijdagavond vanaf half acht op het programma stond, omrijden. Ze werden geadviseerd om niet de snelste route vanaf Joure te nemen, maar via de rijksweg A6 en Sint Nicolaasga naar het evenement te komen.

Foto's: Brandweer Sneek

240726 Scharsterbrug boerderijbrand hoogwerker 2 c BrandweerSneek

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?