De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

“Het Sjaan Banaan-festival: it kromste festval fan Fryslân” gaat weer los. Op 10 november 2024 staan verschillende muziekbands op het podium van Zalencentrum Sint Nyk. De leden van de organiserende Fryske Donder Core-band Jitiizer uit Sint Ny hebben de succesvolle Friese muziekband De Kast weten te strikken. De regiorockers uit Veenwouden zijn de topattractie van de derde editie.

Meer Friese grootheden komen naar het Sjaan Banaan-festival, zoals Steyn Land, die sinds 2023 een bekende naam in de Friese muziekscene is. ,,Met meer dan 450.000 streams op Spotify, zorgt hij ervoor dat elke feesttent uit z'n dak gaat en is hij een grote naam geworden in de Friese feesten en festivals'', aldus een toelichting op de eigen website. Steyn Land is sinds 2023 een bekende naam in de Friese muziekscene. Met meer dan 450.000 streams op Spotify, zorgt hij ervoor dat elke feesttent uit z'n dak gaat en is hij een grote naam geworden in de Friese feesten en festivals. De Friese countryrockgroep Folgas is ook van de partij. De vijfkoppige band speelt niet alleen ‘meestampers’ maar ook ,,mooie kleine liedjes over het leven in de “Fryske country’’.

Het Sjaan Banaan-festival is naar de Amsterdamse Sjaan van Veen vernoemd. Ze woonde in jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw het klooster van Sint Nicolaasga, op de locatie van zorgcentrum Doniahiem, waar voorheen ook een kleuterschool en zorgcentrum De Boskrânne waren gevestigd. ,,Mei de merke litte wy har altiid ús bleate kont sjen. Se rôp dan: ‘Bel de politie! Bel de politie!”, lacht Boonstra. Waar de bijnaam ‘banaan’ voor het festival vandaan komt, weten de mannen niet. Een foto van Sjaan is onvindbaar. ,,Wy ha alles ôfsocht, mar we kinnen nearne in foto fan har fine.”

Archieffoto's: De Zakenman

sjaan 1

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?