De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Drie dagen lang hebben de inwoners van Langweer zich tijdens het jaarlijkse dorpsfeest kranig geweerd met de meest uiteenlopende spelletjes en activiteiten. Petsjeballen, de stoelendans, voetbaldarts en stratenquiz waren als vanouds, maar het horizontaal stapelen van bierkratten stapelen was nieuw.

Een flink aantal fanatieke drietallen ging de uitdaging met de rode bierkratten aan. Het kwam op de spierkracht en handigheid van de deelnemers aan. De spelregels leverden hoofdbrekens bij de organisatoren op, maar na tekst en uitleg kwamen Doeke, Tjalling en Jan Jouke uiteindelijk als winnaars van deze eerste editie uit de bus.

Ook nieuw was de kinderdisco voor de jongste jeugd op de vrijdag in café De Drie Zwaantjes. Dat werd direct een klaterend succes. Veel kinderen hebben intensief van de dansvloer gebruik gemaakt. De schminksters hadden het die middag enorm druk.

De stratenquiz zaterdagmiddag was voor de deelnemers een flinke uitdaging met pittige vragen en uitdagende opdrachten. De meesten hebben zich er goed doorheen geslagen en uiteindelijk ging Appelhof er met de prijs vandoor.

Stoelendans
De stoelendans zaterdagavond bood de jongens en meisjes uit Langweer als eerste de mogelijkheid om de strijd met elkaar aan te gaan. De laatsten die overbleven en daarmee tot winnaars werden gekroond, waren Diemer Booi en Maaike Zwaga. Bij de volwassenen ging het er iets ruiger aan toe, sommige konden zich nog net staande houden. De stoelendans is elk jaar opnieuw een hilarisch tafereel om aan deel te nemen en naar te kijken. Winnaars werden Marten Klaas Brinksma en Wietske Huitema.

Optocht
De allegorische optocht van Langweer, die donderdag voor de eerste keer door het dorp trok, was dit jaar van een uitstekend niveau. De deelnemers konden tijdens de tweede rit op vrijdagavond met trots de gewonnen juryprijzen laten zien en de toeschouwers nog éénmaal overtuigen om op hen te stemmen voor de publieksprijs. De optocht werd voorafgegaan door de drumline van de Sternse Slotlanders Franeker. De showband wist het publiek te vermaken tot het moment dat de optocht voorbij kwam.

Winnaar van de publieksprijs waren de makers in de categorie ‘enkeling/kleine groepen’, die de wagen met de titel 'Wy slaan dizze optocht oer - Anonieme alcoholisten' maakten.In de categorie Kleine wagens/grote wagens won 'The Young Family'. Willem Zwage won de stemmersprijs, een bon van vijftig euro te besteden bij een ondernemer in het dorp. Reinoud de Boer won met zijn lot uit het merkeboekje.

Foto's: Volksvermaken Langweer

Uitslagen Allegorische Optocht:

'Enkeling'
* 1e plaats: 'Bloemenprinses' - Luana

'Kleine groepen'
* Gedeelde 5e plaats: 'Carnaval in Langweer - Olijke tweeling uit Rio' en 'Vliegen in een luchtballon - Flying angels'
* 4e plaats: 'Vogelvereniging de Tuureluur spot 2 zeldzame vogels in Langweer' - Eleonora, Melle en Jidde
* 3e plaats: 'Drie olifantjes reizen de wereld rond' - Kjelt, Svend en Yur
* 2e plaats: 'Wie is er bang' - Sander en Lorenzo
* 1e plaats: 'Wy slaan dizze optocht oer' - Anonieme alcoholisten

'Kleine wagens'
* 1e plaats: Willy Wonka' - Jort, Douwe, Else, Pieter, Madz, Haitze, Jinte, Jent, Logan en Diemer

'Grote wagens'
4e plaats: 'Pilot Sinterklaas' - Royal Zandstra Group
3e plaats: 'The Young Family' - The Young Family
2e plaats: 'Beachclub Langweer' - Fam. de Ruiter, Kwant, Huisen, v/d Schaaf
1e plaats: 'Welkom in Tirol' - Ut Supzwaantsje

Winnaars Petsjebaljen
1e prijs: Sjoukje Kraak
2e prijs: Tjitse Rijpkema
3e prijs: Geert van der Schaaf

Winnaars Voetbaldarts
1e prijs: Sipke Brinksma
2e prijs: Gosse Cox

Winnaars Horizontaal bierkratstapelen
Doeke, Tjalling en Jan Jouke

240830 Langweer voetbaldarts c Volksvermaken

240830 Langweer petsjeballenindeBuorren2 c Volksvermaken

240830 Langweer petsjeballenindeBuorren3 c Volksvermaken

240830 Langweer petsjeballenindeBuorren c Volksvermaken

240830 Langweer schminken2 c Volksvermaken

240830 Langweer schminken c Volksvermaken

 

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?