De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Een nieuw onderzoek naar de haalbaarheid van recreatiewoningen in de Hoekerpolder zorgt voor grote onrust in het dorp Langweer. Eerdere plannen van projectontwikkelaars Rotteveel M4 uit Alkmaar en Waterfront Fryslân in Langweer voor een groot bungalowpark zijn gesneuveld, maar de plannenmakers zoeken nu naar een alternatief. In vragen aan burgemeester en wethouders van De Fryske Marren zegt gemeenteraadslid Albert van Keimpema faliekant tegen de bouw van recreatiewoningen in oude polders te zijn,

,,De heftige discussie wordt al jaren gevoed door vage en onbevestigde of ontkennende berichten. Ik ben van mening dat bouwen in de Hoekerpolder in strijd is met alle uitgangspunten van ruimtelijke ordening in Friesland: niet bouwen in een bufferzone tussen twee kernen, niet bouwen in oude polders, niet bouwen die contouren en dorpssilhouetten aantasten, niet bouwen op locaties die zichtlijnen verstoren, enzovoorts. Uitbreidingen qua wonen, bedrijvenparken en recreatie dienen in zones te worden gepleegd’’, aldus Van Keimpema, ,, Langweer meer behoefte heeft aan een nieuwe woonwijk van dertig tot veertig huizen. Daar zijn school, kerk, middenstand en verenigingsleven juist bij gebaat’’.

Burgemeester en wethouders zeggen in reactie op de vragen van Van Keimpema dat het iedereen vrij staat om plannen te maken. De gemeente kan dat ook niet tegenhouden en kan eventuele plannen alleen toetsen aan bestaand beleid, aldus het college in een reactie. In april 2024 heeft landschapsarchitectsbureau Noordpeil uit Sneek een presentatie over een kwaliteitsimpuls voor Langweer gegeven en tegelijkertijd de bewoners naar ideeën gevraagd.

Gemeente: geen rol
De gemeente De Fryske Marren is voor de bijeenkomst in april uitgenodigd, maar is niet geweest. ,,Wij zien geen rol in de regie op het proces.’’ De presentatie en uitnodiging voor de ideeënavond zijn gedeeld met het college. ,,We hebben nog geen zicht op hoe breed het initiatief gedragen wordt in het dorp. Daarnaast is nog niet duidelijk wat de ideeënavond gaat opleveren’’, aldus burgemeester en wethouders.

Nog geen concreet plan
Voor de Hoekerpolder bij Langweer zijn nog geen concrete bouwplannen bij de gemeente ingediend. Pas als dat gebeurt, gaan burgemeester en wethouders aan de slag. Ze zullen de plannen dan toetsen aan de omgevingsvisie voor het gebied.

De werkgroep Hoekerpolder met onder andere oud-burgemeester Michiel Alma heeft ruim tweehonderd handtekeningen van inwoners van Langweer, Boornzwaag, Dijken en omgeving, die zich tegen de bouw van recreatiewoningen in het gebied uitspreken. Ze hebben in hun reacties ,,in vele toonaarden het belang van de open Hoekerpolder duidelijk gemaakt’’.

Volgens de werkgroep werd op de ideeënavond gesproken over allerlei ideeën - van permanente huizen voor starters en senioren tot meer biodiversiteit en van verbeteringen van het aanzicht van de Oude Haven tot een buurthuis voor jongeren. ,,De opzet leek toch om meer permanente logieslocaties ofwel vakantiehuisjes te krijgen. Logisch ook, want de opdrachtgevers betalen de rekening.’’

'Ideeënsessie is één grote façade'
In de reacties op de ,,conflicterende ideeënavond met de titel Kwaliteitsimpuls Langweer’’ komt naar voren dat ,,het dorp een probleem werd aangepraat dat Langweer het toerisme in Langweer in het slop zit. Dit probleem wordt door de inwoners niet zo ervaren en bij nader inzien bestaat dat ook helemaal niet. Het enorme succes van het nieuwe restaurant Spot is daar weer een duidelijk bewijs van. De ideeënsessie was één grote façade. De werkzaamheden van Plaatselijk Belang worden bewust ondermijnd.’’
 
Rechtszaken rond park in Akkrum
De omstreden bijeenkomst in Langweer werd georganiseerd door bureau Noordpeil, dat werd ingehuurd door onder andere projectontwikkelaar M4 Rotteveel, dat in Akkrum ook een recreatiepark heeft gerealiseerd en regelmatig door de Vereniging van Eigenaren voor de rechter wordt gedaagd over zaken als oplevering en onderhoud. De projectontwikkelaar wil het park uitbreiden met 190 recreatiewoningen maar stuit in Akkrum ook op heftig verzet.
 
Foto's: Werkgroep Hoekerpolder
240902 Langweer c Hoekerpolder ja nee
Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?