De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

De rommelridders in 2023,

Rommelridders Reinier van der Werf en Amber Minnema uit Sint Nicolaasga organiseren ook dit jaar weer een actie om hun dorp vrij van zwerfafval te krijgen. In het kader van de World Clean Up Day gaan ze zaterdag 21september 2024 met andere vrijwilligers aan de slag.

Het opruimen start vanuit jeugdsociëteit De Wissel in Sint Nyk. Belangstellenden kunnen kunt in de ochtend of in de middag komen helpen. Ook mogen ze de hele dag meedraaien De start is om 10.00 uur en 14.00 uur in De Wissel. Na een consumptie en uitleg worden de routes en opruimmaterialen uitgedeeld. Na afloop van elke opruimsessie (Om 12.30 uur en 16.30 uur) komen de opruimers weer bij elkaar om het afval in te leveren. Voor iedereen kigt er na afloop een appeltje klaar. Ook krijgt iedere deelnemer dit jaar weer een kleine attentie als dank voor het meedoen.
,,De voorbereidingen zijn in volle gang en mede door de hulp van lokale ondernemers beloofd het ook dit jaar weer een fantastische dag te worden’’, aldus de beide organiserende rommelridders.

,,Iedereen mag helpen om het dorp rommelvrij te maken''
Al langere tijd organiseert Reinier van der Werf een opruimactie in het dorp op World Cleanup Day. De eerste jaren met een zelfgemaakte uitnodiging om te komen helpen voor familie en vrienden. Sinds twee jaar pakt hij het groter aan. Samen met andere rommelridders hangt hij posters op in het dorp, deelt hij flyers uit en vertelt hij over de actie op scholen.

Jong en oud wordt uitgenodigd om te komen helpen het dorp zwerfafvalvrij te maken. Reinier van der Werf: ,,Alles wat we opruimen komt niet in de natuur of bij de dieren terecht. Wij willen ook graag nog mooie groene natuur als we ouder zijn’’.

Sint Nyk: 286 kilo zwerfafval en heel veel peuken
Het Sint Nykster initiatief heeft de afgelopen twee jaar geresulteerd in het opruimen van 286 kilo zwerfafval door in totaal 126 vrijwilligers. Elk groepje werd ook gevraagd wat ze het meeste hadden gevonden. Bij negen van de tien groepjes waren dat peuken.

Reinier van der Werf: ,,Wist je dat 1 sigarettenpeuk tot 1000 liter grondwater kan vervuilen met zware metalen, nicotine en microplastics? Het mooiste zou zijn dat mensen geen afval in de natuur achterlaten maar zolang dat nog wel gebeurt gaan we met de rommelridders op pad voor een zwerfafvalvrij Sint Nyk.’’

World Cleanup Day
World Cleanup Day in 2008 in Estland ontstaan. Daar verenigden 50.000 mensen zich om het hele land in slechts vijf uur op te ruimen. Dit simpele idee is uitgegroeid tot een wereldwijde actie. Inmiddels wordt er elk jaar in 211 landen zwerfaval opgeruimd door 91 miljoen vrijwilligers en nu heeft World Cleanup Day een belangrijke mijlpaal bereikt: het evenement is officieel toegevoegd aan de VN-kalender van Internationale dagen. Vanaf 2024 is 20 september elk jaar dé dag voor de grootste schoonmaak ter wereld. Op die dag, of op een andere dag in die week, worden er in heel de wereld opruimacties georganiseerd voor een groene, schone planeet.

Foto: Byldbrêge/Menno Dijkstra

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?