De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Woonzorgcentrum Doniahiem in Sint Nicolaasga biedt mensen met een handicap een leerwerkruimte, waarin ze hun sociale en praktische vaardigheden verder kunnen ontwikkelen. Ze kunnen met medewerkers en bewoners van Doniahiem op verschillende fronten aan de slag. Ze werken daarmee aan hun sociale groei. Daarna wordt bekeken of er vervolgstappen mogelijk zijn en welke certificaten of opleidingen daarbij horen.

Doniahiem is als ontwikkellocatie voor deze vorm van dagbesteding gekozen in samenspraak met dagcentrum Philadelphia Eastwei in Oppenhuizen. Locatieleider van Doniahiem, Miranda Hobo, heeft in het verleden op een andere locatie al positieve ervaring opgedaan met het aanbieden van leerwerkruimte voor cliënten in de gehandicaptenzorg. ,,We denken dat een leerwerktraject in Doniahiem een geschikte optie kan zijn voor de cliënten van Philadelphia Eastwei. Het leerwerktraject is een tussenstap tussen dagbesteding en een vervolg”. 

Maatwerk
De bedoeling is dat cliënten zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Alles wat nodig is aan sociale en praktische vaardigheden wordt geoefend. Door met verschillende mensen binnen het woonzorgcentrum bezig te zijn met een bepaald doel, draagt dit bij aan hun persoonlijke groei. Zo organiseren de cliënten in samenwerking met de begeleiders van Philadelphia Eastwei activiteiten voor de bewoners. Vanuit het leerwerktraject is er aandacht voor vervolg stappen die bij de cliënt passen en wordt er gekeken welke certificaten of opleidingen daarvoor nodig zijn.

De samenwerking biedt voordelen voor zowel Philadelphia Eastwei als Zorggroep Hof en Hiem. Voor Philadelphia Eastwei betekent dit dat cliënten waardevolle leerwerkervaring kunnen opdoen. Een van de clliënten van Philadelphia Eastwei is enthousiast: “Ik vind het een hele eer om hier te mogen komen leren en werken. Daarvoor wil ik jullie heel erg bedanken”.

Voor Doniahiem en haar bewoners is de aanwezigheid van de cliënten eveneens een grote meerwaarde. Miranda Hobo: “De bewoners van Doniahiem vinden het prachtig dat de cliënten van Philadelphia Eastwei aanwezig zijn. Het contact tussen de bewoners en de cliënten is geweldig; ze hebben echt het gevoel dat ze iets voor elkaar kunnen betekenen. Het is eigenlijk een samenwerking tussen bewoners en cliënten.”

Foto: Doniahiem

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?