De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Het team van Sociaal Werk De Kear met van links naar recht Tanja Kombrink, Tammo Kuijl en Marloes Hoving.

Sociaal Werk De Kear bestaat vijf jaar. Even lang zijn buurtwerkers Tanja Kombrink, Marloes Hoving en Tammo Kuijl actief in Sint Nicolaasga. Langweer en omliggende dorpen. Samen met directeur Henrieke Hofsteenge vertellenze over de ontwikkelingen in de afgelopen vijf jaar.

De Kear is als nieuwe sociaal werkorganisatie in gemeente De Fryske Marren. ,,In het begin was het echt pionieren. We moesten de inwoners, het gebied en de netwerkpartners leren kennen. Kort na de start hadden we te maken met corona en brak de oorlog in Oekraïne uit. Dit deed een direct beroep op onze flexibiliteit, wat tot mooie initiatieven heeft geleid. We hebben mensen met elkaar verbonden om elkaar te helpen, bijvoorbeeld met boodschappen doen of activiteiten organiseren voor en door jongeren. Ook zijn we betrokken geweest bij de opvanglocaties en ondersteuning voor Oekraïners. Dit loopt nu nog steeds door”, vertelt Henrieke Hofsteenge.

,,Er is maar één manier om te weten wat er leeft in een dorp,” vertelt buurtwerker Tanja Kombrink, ,,en dat is met mensen in gesprek gaan!”. Dus dat is wat ze deed toen ze net begonnen was met werken voor Sociaal Werk De Kear. In een bepaalde wijk ben ik letterlijk huis aan huis gegaan, heb aangebeld en gevraagd hoe het met mensen gaat en wat ze van hun straat vinden”. Naar aanleiding van die gesprekken zijn inmiddels mooie dingen ontstaan, waaronder een buurtmoestuintje.


,,Er is maar één manier om te weten wat er leeft in een dorp en dat is met mensen in gesprek gaan”


 ,,Organisaties hebben vaak de neiging om voor inwoners te denken”. Volgens Tanja Kombrink is dit een gemiste kans. ,,Mensen weten zelf vaak heel goed wat ze willen en wat goed voor ze is. Door goed te luisteren kun je vaak al mooie verbindingen leggen met alles wat het dorp te bieden heeft. En áls het dorp het niet te bieden heeft, dan zoeken we verder!”. Verder zoeken doet Sociaal Werk De Kear dan met andere partijen.

Aansluiten bij wat het dorp te bieden heeft
Het dorp Sint Nyk heeft ontzettend veel te bieden. Er zijn veel verenigingen en er wordt veel georganiseerd. ,,Neem bijvoorbeeld Het Trefpunt, een initiatief van Zorggroep Hof en Hiem en Joke Wester van zaal Unitas in Sint Nyk. Elke woensdagochtend is echt iedereen welkom in Unitas om een kopje koffie te drinken en wat gezelligs te doen.”, vertelt Tanja Kombrink.

Eén keer per maand is er voorafgaand aan dit Trefpunt een overleg tussen verschillende partijen. Dit is in het leven geroepen door werkgroep Wolwêze Sint Nyk. Tijdens dit overleg ontmoeten de praktijkondersteuner van de huisarts, woningcorporatie DynHus, GGD, zorgorganisaties, wijkagenten, het Sociaal wijkteam, scholen, Wolwêze en Sociaal Werk De Kear elkaar. Hij vervolgt: ,,Dit netwerkoverleg is enorm waardevol voor de samenwerking tussen deze partijen. Sint Nyksters mogen ook altijd binnen komen lopen. Dus heb je een vraag, een idee, of maak je je ergens zorgen om? Kom dan vooral langs bij het Trefpuntoverleg. Elke tweede woensdag van de maand van 8.30 tot 9.30 uur.”

Gezond Natuurwandelen
In samenwerking met Stichting Gezond Natuur Wandelen is er een wandelgroep opgericht in Sint Nyk. Samen wandelen in de natuur is goed voor lichaam en geest. Gezond Natuur Wandelen is een concept dat zich richt op het aanbieden van wekelijkse gratis natuurwandelingen aan de mensen wonend in en rondom Sint Nyk. Deze wandelingen worden door een vrijwilliger verzorgd. De wandelingen kennen verschillende doelen: beweging, sociaal contact én natuurbeleving. Gedurende deze wandelingen is er aandacht voor de natuur en gezelligheid. Iedere woensdagmorgen wordt er tussen 09.30 en 11.00 uur gewandeld in Sint Nyk. Naderhand is er de gelegenheid om een kopje koffie te drinken bij Inloop het Trefpunt, wat tevens ook het startpunt is.

Welzijn op Recept
Naast buurtwerker is Marloes Hoving sinds 2022 ook welzijnscoach van Welzijn op Recept. Bij Welzijn op Recept schrijft de huisarts aan een inwoner een consult uit voor een gesprek met een welzijnscoach, waarbij ze samen op zoek gaan naar passende ondersteuning. ,,We gaan graag in gesprek over zaken, die mensen bezighouden en waar ze zelf niet uitkomen. Dat kan van alles zijn, van het uitbreiden van sociale contacten tot het zoeken van een passende sportvereniging. Tijdens het gesprek zoeken we samen naar mogelijkheden”, vertelt Marloes Hoving.

Sinds een jaar zijn de huisartsenpraktijken uit Sint Nicolaasga aangesloten bij Welzijn op Recept. ,,Het is een erg prettige samenwerking met de huisartsenpraktijken uit het dorp. Er wordt veel verwezen en als het nodig is weten we elkaar te vinden voor overleg”, vertelt Marloes glunderend.

Doortrappen Langweer
Net als in de andere dorpen binnen De Fryske Marren, zoals Balk, Bakhuizen, Joure en Oudehaske is Doortrappen onlangs gestart in Langweer. Dit is een landelijk initiatief met als doel senioren zo lang mogelijk veilig te laten fietsen. ,,Iedere woensdag organiseren we gezamenlijke fietstochten, waar inwoners van alle leeftijden en niveaus aan kunnen deelnemen”, vertelt buurtwerker Tammo Kuijl.

Het initiatief illustreert heel goed hoe sport en beweging niet alleen bijdragen aan fysieke gezondheid, maar ook aan de sociale cohesie binnen de gemeenschap. Sport wordt ingezet als middel om inwoners te verbinden en hun welzijn te bevorderen. ,,Er is nog ruimte voor inwoners die willen aansluiten. We starten iedere woensdag om 10.00 uur bij de bakkerij in Langweer. Iedereen is welkom”.

Jongerenwerk
Sociaal Werk De Kear zet zich ook in voor het welzijn van de jongere inwoners van De Fryske Marren. De jongerenwerkers zijn zichtbaar op de scholen en op straat. Ook hebben ze contact gezocht met de jongerenverenigingen in de dorpen. ,,Samen met onze jongerenwerker Evelyn heb ik voorlichting gegeven op de scholen in Sint Nyk over social media en sexting”, vertelt Marloes Hoving. ,,Daarnaast is er een Rots en Water-training gegeven op de scholen om onder andere de weerbaarheid van jongeren te vergroten”. Met het project Impacter helpen de coaches jongeren op weg om hun talenten te ontdekken en hun ambities te laten uitkomen.

In contact komen met de buurtwerkers?
In de afgelopen vijf jaar heeft Sociaal Werk De Kear samen met vrijwilligers en netwerkpartners veel ontwikkeld, versterkt en vernieuwd voor een betrokken sociale samenleving in De Fryske Marren. ,,Onze buurtwerkers weten wat er speelt en nodig is in het gebied. Vanuit de samenwerking met inwoners en verschillende partners, zoals de woningbouwvereniging, de politie, zorgprofessionals en sportverenigingen, jagen we veel nieuwe initiatieven aan”.

  • Heb je een vraag, wil je hulp bij het opzetten van een initiatief of wil je iets anders delen? Neem vooral contact met ons op.

Foto's De Kear; bewerking portretfoto's: Noordoost.nl

Doortrappen met z'n allen in Langweer.

 

Wandelen in de bossen van Sint Nicolaasga.241017 SintNyk SociaalWerkDeKear wandelen

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?