De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

151102 Otters afrasteringSINT NICOLAASGA - Rijkswaterstaat is momenteel druk bezig met de oversteekplaats voor otters bij de A6. Op twee plekken bij de Tsjûkemar wordt een buis onder de snelweg gelegd, zodat het waterdier van de een naar de andere kant kan. 

,,De A6 vormt op dit moment een barrière tussen de leefgebieden van de otter", legt woordvoerder Saskia Dijkema van Rijkswaterstaat Noord-Nederland uit, ,,Bij het grootste binnenmeer van Friesland kan de otter nu niet op voldoende plekken veilig de weg passeren. Het doel van de 55 meter lange faunapassages met een binnendiameter van 40 centimeter is om de verbinding tussen de gebieden te verbeteren en het aantal aanrijdingen met otters te verminderen. Zo draagt Rijkswaterstaat bij aan een duurzame leefomgeving en gezonde biodiversiteit". Met het aanbrengen van rastering wordt de otter naar de oversteekplek geleid.

Tussen 2008 en 2013 zijn er op de locatie ter hoogte van Sint Nicolaasga in totaal negen otters doodgereden. ,,Let wel, niet alle dodelijke slachtoffers worden geregistreerd, dus dit betreft een minimaal aantal", benadrukt Dijkema. De locatie is daarom als knelpunt aangemerkt en wordt met voorrang aangepakt. Rijkswaterstaat is eind oktober met het werk gestart. De faunapassages zijn naar verwachting voor het einde van het jaar klaar. De kosten bedragen 330.000 euro. 

(Foto's: De Zakenman)

151102 Otters palen

151102 Otters afrastering variant

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?