De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

151118 Stroomdraden dassenoverlast RenadoSINT NICOLAASGA - Rondom de velden van Renado in Sint Nicolaasga heeft gemeente De Fryske Marren stroomdraden gehangen om dassen te weren. Na de vondst van de engerlingen wordt op deze manier geprobeerd om te voorkomen dat Nederlands grootste roofdier in de grasmat gaat graven.

Alhoewel veel clubmensen twijfelen of de das wel de schade veroorzaakt, is de gemeente duidelijk. ,,De engerlingen trekken allerhande dieren aan die het als voedsel zien. Vogels en dassen zijn feitelijk het probleem omdat zij de schade veroorzaken. De engerlingen zijn meer de oorzaak. Tegen vogels is niet veel te doen, de dassen kun je aan de rand tegenhouden", verklaart woordvoerder Jan van der Veen. In de bossen rondom Sint Nicolaasga leeft een dassenpopulatie.

Het probleem met de engerlingen is inmiddels onder controle. De beestjes, larven van de meikever, vreten de ondergrondse delen van het gras aan. In de zomerperiode kan de vraatschade er voor zorgen dat complete delen van het gazon afsterven. ,,Op dit moment is er geen overlast meer van de engerlingen", stelt Van der Veen, ,,Daardoor zijn er ook geen problemen met de vogels en de dassen die de schade veroorzaakten aan de grasmat".

De gemeente houdt de situatie nauwlettend in de gaten. ,,Preventief kunnen we niks doen aan de engerlingen, alleen controleren en snel ingrijpen als het nodig is. Aan de dassenoverlast hebben we met de stroomdraden rondom het veld al iets gedaan". 

Lees ook: Beestje vreet Renado-velden kaal

(Foto's: De Zakenman)

151118 Stroomdraden dassenoverlast

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?