De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

151221 Scharsterlaan olieBOORNZWAAG - De Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) gaat een dikke isolatielaag aanbrengen in een kruipruimte van een woning aan de Scharsterlaan in Boornzwaag. In de woning is een sterke oliegeur aanwezig.

De problemen spelen alleen bij deze woning. De huisjes ernaast hebben er geen last van. De exacte oorzaak is volgens de FUMO niet bekend. Wel heeft in de jaren zestig en zeventig in de buurt van de Scharsterlaan een tankstation gestaan. Ook heeft er mogelijk op de plek van de woning een tankinstallatie gestaan voor de pont bij de Woudfennen. Vermoedelijk is de grond nooit goed gesaneerd.

Op het water in de kruipruimte drijft een olielaag die voor de sterke geur zorgt. Het gaat om minerale olie en vluchtige aromaten, componenten uit brandstoffen die overigens niet in de grond zijn aangetroffen. Het gaat om zo'n zeventien kubieke meter vervuild grondwater. 

Er is volgens FUMO geen wettelijke verplichting om dit te saneren. Toch worden er wel maatregelen getroffen. Afgraven van de grond is onmogelijk. Daarom wordt er een isolatielaag aangebracht.

(Foto: De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?