De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

160105 IJs De ZakenmanSINT NICOLAASGA - Het Noorden heeft tijdens de eerste werkweek van 2016 te maken met een korte winterse periode. IJzel zorgt er voor dat het openbare leven in Friesland dinsdag voor een groot deel plat ligt. Scholen zijn gesloten en het verkeer ervaart hinder van de gladheid.

De ijzel heeft voor zover bekend niet tot grote problemen geleid in onze omgeving. Wel zijn er enkele slippartijen geweest met blikschade tot gevolg. Extra strooiteams zijn druk in de weer om de wegen begaanbaar te maken en te houden. Zo zet Rijkswaterstaat bijvoorbeeld zogenoemde Firestorms in. Deze speciale auto's zijn uitgerust met een heet zoutmengsel dat onder hoge druk op en in het wegdek wordt gespoten.

De ijsvorming zorgt voor bijzondere taferelen. Zo is er ijs gevormd als hulsjes om grassprietjes, zit er soms een ijslaag tegen de ramen door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten en kraken bomen door de wind, die de bevroren takken in beweging brengen. Overigens waarschuwt Staatsbosbeheer voor gevaarlijke situaties in de bossen door takken die door het ijs bezwijken.   

Het KNMI heeft 'Code Rood' inmiddels ingetrokken, maar heeft het tot en met dinsdag middernacht nog wel over 'Code Oranje'. De gladheid kan nog steeds voor problemen zorgen, stelt het weerinstituut. Ook voor woensdag blijft een waarschuwing van kracht vanwege lokale gladheid door winterse neerslag en sneeuw en ijs op de weg. 

De winterse periode duurt overigens niet lang. Aan het einde van de week gaan de temperaturen naar verwachting weer omhoog.

Lees ook: Code rood vanwege gladheid

(Foto boven: De Zakenman)

Mocht u nog een mooie foto hebben gemaakt van de winterse omstandigheden, dan ontvangen wij die graag op

160106 IJzel Frida Bouma

Grassprietjes in ijs gehuld (Foto: Frida Bouma)

150105 IJzel Siebren de Ree

IJsvorming tegen ramen door temperatuurverschillen (Foto: Siebren de Ree)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?