De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

160107IJsfotoHildaHoekstra2

TJERKGAAST / SINT NICOLAASGA / LANGWEER - Drie dagen was Friesland in de ban van ijzel, met de komst van regen en de hogere temperaturen van donderdagmiddag lijken de grootste problemen nu echt voorbij. De wegen zijn weer goed begaanbaar, meldt Rijkswaterstaat. Code rood werd al eerder afgezwakt naar code geel.  

Langzaam maar zeker komt daardoor ook het openbare leven weer op gang. Zo is gemeente De Fryske Marren donderdag weer begonnen met de afvalroutes. Onder andere Tjerkgaast stond op het programma. Woordvoerder Nienke Nijp hield echter 's middags nog een slag om de arm. ,,In het algemeen kunnen we zeggen dat de omstandigheden per uur en per straat verschillen. Door het verraderlijke weer, maar ook door verschillende soorten ondergrond zoals klinkers, beton en asfalt. We doen ons uiterste best om afval in te zamelen, maar dat lukt niet altijd. Wanneer het niet lukt, wordt het later ingehaald. Op onze website staat uitgelegd wanneer." In principe schuiven de straten waar niet geleegd kon worden door naar aankomende zaterdag.

Het is niet alleen maar kommer en kwel geweest. Ook in Sint Nicolaasga maakten sommigen dankbaar gebruik van de gladheid. Zo konden de schaatsen bijvoorbeeld op de Houtsnip worden ondergebonden. 

(Foto boven: Hilda Hoekstra)

160107IJsfotoWendyGaemers
Schaatsen op de Houtsnip (Foto: Wendy Gaemers)

160107IJsMarleenBreimer
Legebuorren Langweer was als een ijsbaan (Foto: Marleen Breimer)

160107IJsfotoOudpapier
Oud papier Sint Nyk werd niet opgehaald, maar kon wel worden gebracht (Foto: De Zakenman)

160107IJsfotoHildaHoekstra1
IJslaag om planten en takken (Foto: Hilda Hoekstra)

160107IJsMarleenBreimer2
IJszetting in gras (Foto: Marleen Breimer)

160107IJsfotoThewes
Nog even nagenieten van bijzondere ijsdagen (Foto: De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?