De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

160114OranjestippenkapbomenSCHARSTERBRUG - Vijfduizend bomen in de gemeente De Fryske Marren gaan tegen de vlakte. De exemplaren zijn voorzien van oranje stippen en worden vanwege bezuinigingen op het groenonderhoud gekapt.

Per dorp is bekeken wat de staat van de bomen is. Gemeente De Fryske Marren wil een gezond bomenbestand krijgen en gaat bomen kappen die te dicht op elkaar staan (uitdunning), ziek, dood of onveilig zijn of onevenredig duur in onderhoud zijn. Voor ieder dorp is er een digitale kaart gemaakt waarop staat aangegeven welke boom om welke reden weg moet. 

,,De kapwerkzaamheden zijn al even geleden gestart", legt woordvoerder Jan van der Veen van gemeente De Fryske Marren uit. Voor de dorpen Scharsterbrug, Idskenhuizen, Langweer en Sint Nicolaasga is duidelijk, welke bomen worden gekapt. Voor plaatsen als Ouwsterhaule, Tjerkgaast en Sloten is nog geen 'Bomenkaart' beschikbaar. ,,Wanneer in een dorp de werkzaamheden beginnen is niet altijd vooruit te zeggen. Dat hangt af van beschikbaarheid van materieel en personeel." 

De Fryske Marren hoopt met de zogenoemde 'omvormingen' in het openbare groen jaarlijks 350.000 euro te besparen. 

160114OranjestippenkapbomenScharsterbrug

Bomen Scharsterbrug plat vanwege uitdunning (Foto's: De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?