De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

160115EvenementenbordenSINT NICOLAASGA – De aankondigingsborden voor de allegorische optocht in Sint Nicolaasga mogen niet meer vòòr de bouwvakantie worden geplaatst. Dat heeft gemeente De Fryske Marren de Vereniging voor Volksvermaken (VVV) in Sint Nyk medegedeeld.

Borden voor evenementen mogen maximaal zes weken achter elkaar op aangewezen plekken blijven staan. Vijf weken voor en een week na de activiteit. VVV, de organisator van de allegorische optocht en de Sint Nykster Merke, had voorheen altijd een uitzonderingspositie. De vereniging had vanwege de zomervakantie vaak geen mensen beschikbaar voor het plaatsen van de borden.

Gemeente De Fryske Marren is momenteel bezig met het harmoniseren van het beleid rond evenementenborden. Doel is om organisaties met minder regeltjes op te schepen. Uniformiteit is ook één van de uitgangspunten in het beleid. Met de nieuwe uitgangspunten is de gemeente langs de dorpen geweest.

Ook VVV kreeg de kans om haar visie te geven. Het verenigingsbestuur vroeg om dezelfde vrijstelling voor het vroeger plaatsen van de borden als voorheen. De gemeente gaat daar echter niet in mee. 'Wij willen met bijgaande nadere regels uniformiteit binnen De Fryske Marren bereiken. Om hier op voorhand al weer uitzonderingen op te maken, bevordert de uniformiteit niet. Er wordt dan ook voorgesteld om dit verzoek niet te honoreren', laat de gemeente in haar reactie weten.

In totaal zijn 78 plekken in de gemeente aangewezen waar de borden mogen staan. VVV had ook gevraagd of er wellicht mogelijkheden zijn om een locatie in Follega aan te wijzen voor het plaatsen van borden. De brug in het dorp, een plek waar veel toeristen langs komen, wordt gezien als een mooie plek. De bordenlocaties worden echter altijd op gemeentegrond gerealiseerd. Volgens De Fryske Marren is die in Follega niet beschikbaar.

De gemeente heeft op verzoek van VVV wel meer ruimte geboden voor de borden op aangewezen locaties. In eerste instantie moest een afstand van minimaal anderhalve meter tot de weg in acht worden genomen. Volgens de Sint Nykster vereniging zou er hierdoor op sommige plekken niet voldoende ruimte meer overblijven. De gemeente heeft het verzoek gehonoreerd en de afstand daarom verkleind tot een halve meter.

(Foto: De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?