De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

08010351VuurwerkSchadeBordSINT NICOLAASGA - 85 straatkolken in de gemeente De Fryske Marren zijn tijdens de jaarwisseling vermoedelijk met zwaar vuurwerk opgeblazen. Met ruim 21.000 euro is dit verreweg de grootste schadepost van de gemeente tijdens de Oud- en Nieuwjaarsviering. Vanwege de doffe knal zijn straatkolken een geliefd object om vuurwerk in te gooien. De schade is vaak niet zichtbaar, maar in de meeste gevallen wel zeer omvangrijk.

Ook veel verkeersborden sneuvelen vaak tijdens de jaarwisseling. Uit een inventarisatie blijkt dat de schade aan deze 'gemeentelijke objecten' op 17.115 euro uit komt. In het lezersgebied van DeSintNykster.nl zijn zeventien schadegevallen geconstateerd. In Boornzwaag sneuvelde één straatnaambord, in Idskenhuizen zijn twee borden beschadigd geraakt en in Sint Nicolaasga drie. In Sloten sneuvelden vier borden waaronder een kombord en een einde-kombord. In Tjerkgaast werden een straatnaambord en een einde-kombord vernield. Langweer is absolute koploper met vijf borden, die moeten worden vervangen nadat ze door vuurwerk beschadigd raakten. 

De gemeente is tevreden over het verloop van het Oud- en Nieuwjaarsfeest in Sint Nicolaasga. Zo'n tweehonderd feestgangers kwamen er op af. 'Deze feesten voorzien duidelijk in een behoefte; op deze manier worden vele jongeren 'vermaakt' en wordt voorkomen dat zij in het openbare gebied verblijven', schrijft de gemeente in haar evaluatie. De gemeente betaalde 325 euro mee aan het inhuren van beveiligingsmensen bij het feest in de Doniahal. De brandweerkorpsen van Sint Nyk, Sloten en Langweer konden op de kazerne blijven. De politie beleefde ook een rustige jaarwisseling zonder grote incidenten. In totaal kregen agenten in de hele gemeente achttien keer een melding, waarna poolshoogte genomen werd. 

Lees ook:
Carbidschieten Scharsterbrug was foutje
DFM: 'Rustige jaarwisseling'

(Archieffoto: Persbureau Noordoost)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?