De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

160226 Priuwke DagenLANGWEER - De Kollumer zoete grauwe erwt speelt de hoofdrol bij de vijfde editie van de Priuwke Dagen in Langweer. Zeven horeca-gelegenheden in het watersportdorp maken vrijdag en zaterdag een gerecht met het bijzondere streekproduct.

De kaartverkoop komt inmiddels goed op gang, vertelt initiatiefneemster Karin Ponne uit Langweer. ,,Vorig jaar kwamen we op zo'n 100 tot 110 deelnemers uit. Als we weer op zo'n aantal uitkomen dan zijn de Priuwke Dagen wederom een succes."

Deelnemers kopen een toegangskaart en kunnen daarmee bij de zeven etablissementen proeven wat er gemaakt is met de Kollumer zoete grauwe erwt. ,,Gezelligheid is de kracht. De Priuwke Dagen is als het ware een kroegentocht, maar dan met eten. Er is geen vaste route, de mensen mogen zelf de keuze maken waar ze naar binnen stappen".

Bewust wordt er voor een streekproduct als hoofdingrediënt gekozen. "We willen de mensen verrassen en kennis laten maken met bekende en minder bekende producten. Vorig jaar stond sûkerbôle centraal. Die kent iedereen, maar wat je er allemaal mee kunt, weten de mensen niet. Nu hebben we product dat voor de meesten onbekend is".

De grauwe erwt is een streekgewas dat sinds de jaren zestig vrijwel volledig verdween. Jan van der Velde uit Kollum bewaarde zes en voorkwam daar de ondergang mee. Telers Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie en Jaap de Jong telen inmiddels een behoorlijke oppervlakte van de zoete erwt. Greydanus uit Heerenveen verhandelt streekproduct nu met het keurmerk Waddengoud.

De Priuwke Dagen worden vanaf 2013 in Langweer georganiseerd. Inmiddels in een vast weekend. ,,Ik heb dit concept ooit bedacht en de horeca in ons dorp bleek enthousiast. Je ziet dat de zaken het als een uitdaging zien om met de producten aan de slag te gaan. Ze doen dus ook ieder jaar graag mee. Je kunt inmiddels wel spreken van een traditie", aldus Ponne.

Kaarten voor de Priuwke Dagen, die vrijdag en zaterdag van 16.00 uur plaatsvinden, zijn verkrijgbaar bij Bakkerij Langweer en Eetcafé De Drie Zwaantjes.

Op de foto: Chefkok Auke Sonsma van Brasserie AnderS bereidt zijn gerecht voor (Foto: De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?