De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

160303 Zanddepot ScharsterbrugSCHARSTERBRUG – Het zanddepot bij Scharsterbrug voor het nieuwe snelwegtracé van Knooppunt Joure wordt langzaam maar zeker gevuld. Uit de 6,8 kilometer lange leiding spuit iedere dag vierduizend kuub zand. Op de locatie wordt in totaal zeshonderdduizend kuub zand uit de Langwarder Wielen opgeslagen.

Op het meer zijn een cutterzuiger en enkele boosters van aannemer Gebroeders Van der Lee bezig met het uitbaggeren van de ondiepte tot 2,00 meter. Met water wordt het zand onder druk van motoren door de leidingen naar het depot gespoten. De speciale opslag bij Scharsterbrug heeft een totale oppervlakte van 77.637 vierkante meter. Het zand zakt naar de bodem van het depot. Het hoogste punt zal ongeveer tien meter zijn.

,,Het grootste gedeelte van het depot is bedoeld als voorbelasting voor de aan te leggen fly-overs, het andere gedeelte wordt gebruikt voor de bezinking”, legt woordvoerder Marita van Opstal van Knooppunt Joure uit. Als het zand voldoende zetting heeft, wordt een gedeelte verwijderd. Dat wordt gebruikt voor de verschillende doeleinden in het project en wordt door middel van vrachtwagens naar de juiste plekken vervoerd.

Het gedeelte van het zand dat blijft liggen, zo'n één tot anderhalve meter, wordt gebruikt als fundering voor de aansluiting van de nieuwe snelweg, die precies op de plek van het depot wordt aangelegd. De opslaglocatie heeft daarom meteen al de vorm van de toekomstige fly-overs gekregen. ,,Het zand is van te voren onderzocht en is schoon”, benadrukt Van Opstal.

Het water in het spuitdepot wordt door een bezinkbassin geleidt. Na het passeren van een slibkist wordt het water via een bestaande sloot langs de A6 en een gemaal op de Skarster Rien geloosd.

Lees ook: Winning van zand begonnen

160303 Zanddepot Scharsterbrug variant

Opvang van 600.000 kuub zand (Foto: Knooppunt Joure)

160303 Zanddepot Scharsterbrug pijpleiding

6,8 kilometer aan leidingen tussen Langwarder Wielen en depot (Foto: Knooppunt Joure)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?