De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

160318 Bierwinkel BouwhuisSINT NICOLAASGA - Detailhandel op het bedrijventerrein in Sint Nicolaasga is officieel in strijd met het bestemmingsplan. Toch maakt gemeente De Fryske Marren een uitzondering voor de bierwinkel van Bouwhuis Horeca & Grootverbruik. Kanttekening is echter wel dat de vergunning tijdelijk is.

Na de verhuizing van Bouwhuis in 2005/2006 van de Gaastweg naar De Wieken, maakte de gemeente al een uitzondering voor een drankenhandel ondergeschikt aan de activiteiten als groothandel. De detailhandel was noodzakelijk om biertapinstallaties, koelkasten en dergelijke aan particulieren te verhuren en de daarbij behorende drank te verkopen. 

Inmiddels is het slijterijbedrijf verplaatst naar de Tsjûkemarwei, bij de entree Sint Nicolaasga. Ook is ondertussen de bierwinkel in Joure overgenomen, waardoor het drankassortiment is gegroeid. Voor 'Bouwhuis Drankenspeciaalzaak' is vorig jaar een principeverzoek ingediend. De verkoop van bier, sterke dranken, cadeaupakketten en andere zaken was inmiddels al begonnen. De ondernemer ging er vanuit dat dit mocht omdat de gemeente eerder ook al toestemming had gegeven voor dergelijke activiteiten, mits die ondergeschikt zijn aan de groothandel. De Fryske Marren is het hier mee eens.

De vergunning is echter wel tijdelijk. De gemeente hanteert namelijk als uitgangspunt bij de vestiging of verplaatsing van detailhandel dat dit plaatsvindt in de centrumgebieden van de dorpen. Bouwhuis kan daarom alleen een tijdelijke vergunning aanvragen voor een periode van zes jaar. De periode is afgestemd op de actualisatie van het geldende bestemmingsplan Sint Nicolaasga. Die vindt eens in de tien jaar plaats. Voor Sint Nyk is het bestemmingsplan in 2009 vastgesteld. Bij de actualisatie zal Bouwhuis opnieuw een vergunning aan moeten vragen.

De uitzondering geldt overigens alleen voor de drankenhandel. Mochten deze activiteiten om welke reden dan ook worden beëindigd, dan kan er niet een andere vorm van detailhandel plaatsvinden. 

De vergunning is in principe goed nieuws voor Bouwhuis Horeca & Grootverbruik. Het Sint Nykster familiebedrijf bestaat honderd jaar en viert dit aankomend weekend met een open dag, die van tien uur 's ochtends tot vijf uur 's middags plaatsvindt. 

(Foto's: De Zakenman)

160318 Bierwinkel Bouwhuis variant

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?